Publicerad 2020-11-30

Sprängkista hittad i Lit. Återvinningscentralen stängs.

En sprängkista med okänt innehåll och ursprung har hittats i skogsterrängen nära kommunens återvinningscentral i Lit. Återvinningscentralen stängs tills vidare.

Kommunen gör bedömningen att det inte är någon fara för allmänheten.

- Kistan har förmodligen legat där i flera år och den kommer inte att hanteras på något sätt innan vi fått direktiv eller direkt assistans av polis eller sprängämnesexpertis. Vi spärrar av och bevakar platsen som en försiktighetsåtgärd, säger Anders Wennerberg, kommundirektör.

Pågående inventering

Kistan hittades under det pågående arbetet med att lokalisera och inventera sprängkistor i kommunen efter förra veckans sprängolycka i Lugnvik.

Det var under måndagsförmiddagen som kommunens personal upptäckte sprängkistan i skogen intill återvinningscentralen i Lit.

Oklart vem som äger kistan

Det är oklart vem som äger sprängkistan. Kommunen agerar dock nu som att sprängkistan är ett kommunalt ansvar.

- Tids nog kommer ägarförhållanden att klarna, men vi agerar nu så skyndsamt vi bara kan för att säkra platsen och se till att allmänheten informeras, säger Anders Wennerberg.

Området spärras nu alltså av och återvinningscentralen stängs tills vidare. Platsen bevakas av vaktbolag.

Hänvisas till ÅVC Odenskog

Återvinningscentralen i Lit skulle egentligen ha öppnats klockan 16.00 i dag måndag, men så blir det alltså inte.

Allmänheten hänvisas till återvinningscentralen på Krubbvägen 6 i Odenskog, Östersund. Den har öppet måndag-torsdag klockan 9.00 till 20.00, fredag 09.00 till 16.00 samt lördag 09.00 till 15.00.

Olycksplatsen norr om Lugnvik har spärrats av

Området där arbetsplatsolyckan inträffade tidigare i veckan spärrades av under fredagseftermiddagen. Området bevakas. Det avspärrade området får absolut inte beträdas av obehöriga.

Orsaken är att vi inte med säkerhet kan veta om det finns odetonerat explosivt material kvar i terrängen på och runt olycksplatsen.

Polisens tekniker och bombgrupp har tagit reda på en del odetonerat explosivt material som spridits ut vid explosionen. Dock finns risken att material som kan explodera är kvar dels inom arbetsplatsens område, men även längre ut i terrängen. Hela det avspärrade riskområdet kommer att saneras.

Vid olyckan omkom en av kommunens medarbetare och en skadades allvarligt.

Området ligger norr om Lugnviks industriområde, vid vägen mot Kännåsen.

När det gäller Lugnvik uppmanar vi allmänheten att inte röra sig i närheten av det avspärrade området. I det fall man upptäcker ett främmande föremål är det av största vikt att inte hantera det föremålet, utan att då ringa 112 och anmäla fyndet.

Sidan uppdaterad 2020-11-30