Publicerad 2020-11-27

Populära RUT-peppen gör fysisk aktivitet tillgänglig för medborgare med LSS-beslut

Lättillgänglig fysisk aktivitet är viktig för alla, inte minst för den som har lite extra svårt att ta sig ut. Projektet RUT-peppen i Östersunds kommun startade i våras, med syfte att koppla samman fysisk aktivitet, hälsa och motorsport. Sedan dess har projektet vuxit i både omfattning och popularitet.

Två personer tränar på ett utegym

Uteträning på gymmet i Surfbukten

Initiativtagare och projektledare för RUT-peppen är Anna Walther som läser Idrottsvetenskapliga programmet på Mittuniversitetet. Hon fick idén till projektet när hennes ordinarie praktikperiod ställdes in på grund av Coronapandemin.

– Jag fick helt enkelt skapa min egen praktik och föreslog då att Mittuniversitetet och kommunen skulle starta ett gemensamt projekt som kopplade samman fysisk aktivitet, hälsa och motorsport. RUT-peppen står för rörelse, glädje och gemenskap, berättar Anna.

Det var Annas pappa Robert Walther, som är engagerad i RUT inom motorsport (Rehabilitering ­­Utveckling Tillgänglighet), som föreslog att hon skulle starta en ny ”gren” inom RUT som fokuserade på träning och hälsa men samtidigt hade en koppling till motorsport. Idag har Anna dock breddat projektet och samverkar med flera olika idrottsklubbar och gym i kommunen.

– Inom RUT-peppen varvar vi fysisk träning med föreläsningar om kost, hälsa och träning. Vi vill också ge deltagarna möjligheten att ta eget ansvar genom att utföra olika uppgifter, till exempel att fota eller filma aktiviteterna, för att de ska känna att det verkligen är på riktigt.

Under sommaren körde RUT-peppen enbart utomhusträning men under hösten har de även träffats på Gym24 och hos olika lokala föreningar. På grund av pandemins nya striktare restriktioner är den närmsta tidens aktiviteter inställda, men de hoppas på att komma igång snart igen.

– Att min uteblivna praktikperiod blev ett löpande projekt känns fantastiskt kul.

Två personer tränar i en träningslokal

Styrketräning på Fagerbacken

Några personer står uppställda på rad i en gymnastikhall

Basketträning med Happy Hoops

Sidan uppdaterad 2020-11-27