Publicerad 2020-11-26

Trygghetsvärdar i centrum och Lillänge ska motverka trängsel

Kommunen och Destination Östersund kommer tillsammans hjälpa företagen att skapa en trygg och säker julhandel för både kunder och personal. Under Black Friday, och även senare under julhandeln, kommer Destination Östersund att tillhandahålla trygghetsvärdar, "Local Heroes" både i centrala staden och i Lillänge.

Två personer vandrar längs en julpyntad gågata i vintermörkret, upplysta av skyltar och butiksfönster.

– Det här är ett fantastiskt initiativ, som jag tror kommer att bidra både till att folk håller avstånden där och då, men också inskärper allvaret i den situation vi befinner oss i just nu. Lika viktigt är att kommunen nu, på ett väldigt konkret sätt, får chansen att hjälpa de lokala handlarna, som kämpat hårt och gjort stora uppoffringar under hela det här året, säger kommundirektör Anders Wennerberg.

Komplement

Destination Östersund kommer att ha trygghetsvärdar både i centrala Östersund och i Lillänge under Black Friday och under julhandeln. Tanken är att de ska hjälpa till att motverka trängsel, och därigenom bidra till säkrare miljöer ur smittorisksynpunkt. Initiativet är ett komplement till att näringsidkarna själva fortsätter ta sitt ansvar för att motverka trängsel och smittorisker.

– Det viktiga är att julhandeln sprids ut så mycket det går under hela december månad, men att alla förstår vikten av att man handlar sina julklappar lokalt och stöttar företagen i Östersund på ett tryggt och säkert sätt. Genom satsningen på värdar - Local Heroes – ska kunder och personal kunna känna sig trygga och säkra när de väljer att besöka stadskärnan och Lillänge, säger Calle Hedman, centrumutvecklare på Destination Östersund.

Två personer i brandgula jackor på med gågata i bakgrunden.

Calle Hedman och Bea Olsson visar hur Local Heroes jackor ser ut.

Local Heroes

Destination Östersund kommer att ha värdar på plats ”Local Heroes” både i stadskärnan och i Lillänge från den 27 november och fram till den 23 december. Destination Östersund står för projektledning, koordinering, rekrytering och en kort utbildning av värdarna.

De lokala värdarna kommer att vara två i stadskärnan och två i Lillänge till att börja med. Om vi ser att det finns behov av fler så kommer vi att titta på möjligheten att jobba med föreningar och/eller volontärer.

I stadskärnan är värdarna på plats klockan 12-18 på vardagar och klockan 12-15 på lördagar. I Lillänge finns de på plats klockan 12-19 på vardagar och klockan 12-16 på lördagar och söndagar.

Stolta över att handla lokalt

– Våra värdar ”våra Local Heroes” ska sprida trygghet, glädje, samhörighet på avstånd och få alla att känna sig stolta över sitt val att handla lokalt. Värdarna ska inte vara några Corona-poliser som går runt och tillrättavisar utan försöka nu ut med samma viktiga budskap genom att fråga två personer som står för nära varandra om de vill ha en klick handsprit och samtidigt tacka dom för att de valt att handla lokalt. De ska vara goda ambassadörer för Östersund, för coronaläget och den lokala handeln, säger Bea Olsson, som ansvarar för Local Heroes värdarna.

Alla värdar kommer kännas igen av att de har jackor med trycket ”Local Hero och Östersundsmössor. De kommer också att vara utrustade med handsprit att bjuda besökarna på.

Sidan uppdaterad 2020-11-26