Publicerad 2020-11-12

Östersund har tagit emot sin andra fristadskonstnär

I september välkomnade Östersunds kommun sin andra fristadskonstnär efter en lång väntan på grund av pandemin och reserestriktioner. Östersunds nya fristadskonstnär är en person som har suttit fängslad en längre tid i sitt hemland och som under flera år har varit begränsad i sitt arbete för demokrati och yttrandefrihet. Fristadskonstnärens egen önskan är att i nuläget inte gå ut med sitt namn och var hen kommer ifrån.

Fri flygande fågel på blå himmel.

Foto: fristadskonstnären

 


År 2017 blev Östersunds kommun medlem i ICORN (International Cities of Refuge Network), som organiserar placeringen av fristadskonstnärer. Den nya fristadskonstnären är kommunens andra fristadskonstnär och kommer under de närmsta två åren bo i Östersund.

– Vi hoppas kunna erbjuda den här personen ett lugnt och stabilt liv och skapa en meningsfull tid i Östersund. Vi håller en låg profil för att skydda personen, säger Catharina Andersson, fristadskoordinator i Östersunds kommun.

Först och främst arbetar vi för att säkerställa att fristadskonstnären får rätt vård och kan bygga upp en meningsfull tillvaro. Och förhoppningsvis på sikt nya kreativa möten och uttryck i samarbete med kulturella nätverk i Östersund och Sverige.

Yttrandefriheten har en central roll

Att Östersunds kommun tar emot en fristadsgäst är oerhört viktigt i en tid där yttrandefriheten hotas på många håll runt om i världen. Det är med stolthet vi erbjuder en kulturutövare en fristad för att kunna fortsätta med sitt skapande i trygghet. Yttrandefriheten har en central roll i vårt samhälle men är starkt begränsad i många länder och kan yttra sig i både hot, våld och förföljelse. När man inte kan skriva de texter man vill förmedla eller uttrycka sig i bild, genom musik eller i annat skapande, hotas solidariteten och demokratin i rätten att få yttra sig fritt.

– Att Östersund är en fristad innebär att kommunens profil som försvarare av yttrandefrihet och demokrati stärks, säger Per Lundgren, ordförande i Kultur- och fritidsnämnden.

Drömmer om att bli publicerad

Östersunds nya fristadskonstnär är tacksam för det arbete som görs inom ICORN och att hen har fått möjligheten att komma till Sverige. Det viktigaste och det hen drömmer om är att få sina böcker publicerade, något som inte gick i hemlandet på grund av förbud och faran för att bli arresterad på nytt.

Två poesisamlingar finns redo för översättning och publicering. Fristadsgästen önskar även att hens roman kan översättas till engelska och publiceras. Den berättar bland annat om tiden i fängelset. En annan dröm är att göra en fotoutställning. Hen är fotograf och har påbörjat ett arbete i hemlandet som skulle kunna slutföras under tiden i Östersund.

En enorm frihet att känna sig respekterad

Möjligheten att få vara här i Östersund och arbeta fritt i två år, är för mig som en pånyttfödelse, säger hen och fortsätter;

– Här känner jag att jag är en människa, att kunna gå in i butiker och platser utan inspektion och granskning, utan att någon frågar efter min identitet. Jag upplever att jag kan känna mig säker på ett sätt som jag aldrig känt tidigare i livet. Bara att få gå på stan och känna mig som alla andra. Det är helt nya känslor som jag inte har upplevt innan jag kom till Sverige.

Fristadskonstnären vill hjälpa andra

– Jag tycker om att hjälpa andra och hoppas hitta någon möjlighet att arbeta med det här. Som volontär kanske, för utsatta kvinnor och barn. Jag hoppas att jag under de här två åren kommer att uppnå mina drömmar, men jag kommer bara att känna mig lycklig om jag samtidigt kan ge något tillbaka till Östersund och ICORN, och göra något för den plats där jag bor och för människorna jag har omkring mig, säger fristadsgästen och fortsätter;

– Konst kan förändra allt och jag hoppas kunna utföra konstnärliga aktiviteter under denna period. Jag ser fram emot att lära känna det svenska folket och att möta svenska konstnärer för att utbyta erfarenheter.

Läs mer om Fristad Östersund och ICORN

Sidan uppdaterad 2020-11-12