Publicerad 2020-11-02

Välkommen ombord på Digiresan!

Digiresan är Östersunds kommuns nya, stora digitaliseringsprojekt. Nu har du möjlighet att kliva ombord på Digiresan och påverka hur kommunen ska digitaliseras. Hjälp oss att svara på frågan – Hur kan vi göra din vardag enklare med hjälp av digitalisering?

Vit logga på turkos bakgrund. Text: Digiresan Destination en enklare vardag. Vitt östersundshjärta till vänster.

Våra förtroendevalda har beslutat att satsa 50 miljoner kronor på digitalisering under tre år för att Östersunds kommun på allvar måste digitaliseras. Dels för att ni, våra medborgare, förväntar er digitala tjänster som förenklar er vardag. Dels för att vi ska fortsätta vara en attraktiv arbetsgivare som kan locka kompetens. Men även på grund av ekonomiska skäl – vi måste förnya och förbättra våra processer. Det handlar om att effektivisera administrativa arbetsuppgifter så att vi som jobbar i kommunen kan lägga vår tid på rätt saker.

50 satsade miljoner ska spara 100 miljoner

- 50 miljoner är oerhört mycket pengar, men de här satsningarna ska betala tillbaka sig. För varje satsad krona ska vi nå effektivare arbetssätt motsvarande två kronor. Projektet ska alltså på sikt ge kommunen effektiviseringar på minst 100 miljoner kronor, säger Anders Wennerberg, kommundirektör.


Projektet pågår till 2022, men arbetet kommer självklart inte att stanna av när projektet är avslutat. Då kommer det att finnas bättre förutsättningar för att digitaliseringen framöver ska vara en naturlig del av det dagliga arbetet.

Hur ska vi lyckas?

Vad som ska digitaliseras vet våra medarbetare, du som invånare samt företag och organisationer i Östersunds kommun bäst. Våra medarbetare har kunnat lämna in idéer till Digiresan sedan i april och drygt 60 idéer har lämnats in, flera har fått finansiering och är på väg att bli verklighet och flera andra idéer tar snart nästa steg på Digiresan.


Men nu är det dags för er att lämna era idéer! Vi vill veta vad som skulle göra din vardag enklare med hjälp av digitalisering! Lämna din idé i vår e-tjänst: Idé till Digiresan.

Här kan du följa Digiresan och se om någon redan har lämnat in någon idé!

Sidan uppdaterad 2020-11-02