Publicerad 2020-10-26

Ingen alkohol till unga

Har du en tonåring hemma? Sätt gränser gällande alkohol.

bild på tre personers jeansbeklädda ben och fötter. Personerna sitter på en träbrygga och dinglar med benen i luften.

Inför höstlovet vill Östersunds kommun och Länsstyrelsen påminna om att det är viktigt att sätta gränser för tonåringar när det gäller alkohol. Du som är vuxen bör visa intresse inför tonåringens planer och uppmuntra din tonåring att våga berätta om det sker något oförutsett.

Att förse minderåriga med alkohol är langning och det är förbjudet. Vi samarbetar med Länsstyrelsen inför höstlovet. Läs mer på Tänk om, Tonårsparlören eller Hejdå alkoholskador.

Tre tips på hur du pratar med din tonåring om alkohol

Länsstyrelsen har via Tänk om tagit fram en film med tre konkreta tips på hur du som förälder kan prata med din tonåring om alkohol.

På Tänkom.nu kan du läsa mer om unga och alkohol

Prata också med äldre syskon

Om din tonåring har syskon som är 20 år eller äldre, prata gärna med det äldre syskonet om langning. De storasyskon som köper ut gör det ofta för att de inte vill att det yngre syskonet ska köpa alkohol av någon de inte känner. Men en undersökning från CAN visar att majoriteten av alla tonåringar (58 procent) skulle avstå från att dricka alkohol om de inte fick tag i alkohol via någon de kände. Knappt var tredje (29 procent) skulle vända sig till en okänd, enligt samma undersökning*.

Så kom också ihåg att stötta äldre syskon i att säga nej om frågan om alkohol kommer. För ju fler storasyskon och kompisar som låter bli att köpa ut, desto färre alkoholskador bland minderåriga.

Hos Hejdå alkoholskador kan du som äldre syskon få stöd och hjälp om hur du kan säga nej

Kampanjen ”Hejdå alkoholskador!” drivs av CAN, Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, i samarbete med Länsstyrelsen.

*Källa: Telefonundersökning mars 2016, CAN

Sidan uppdaterad 2021-07-27