Publicerad 2020-10-21

Östersund tredje bästa biltvättarkommun 2020

Branschinitiativet Hållbar biltvätt som drivs av Svensk Bensinhandel, har utsett Östersunds kommun till tredje bästa biltvättarkommun 2020.

Genom bilrutan syns biltvättsrullarna. Under backspegeln hänger en nallebjörn

Svensk bensinhandel är en branschorganisation som samlar servicestationer och leverantörer av biltvättsutrustning. De vill med kampanjen Hållbar biltvätt hjälpa till att minska mängden biltvättar på gatan eftersom det helt enkelt inte är hållbart för miljön.

Hållbar biltvätt har sedan ett par år tillbaka korat Årets biltvättarkommun. Där uppmärksammar de kommuner som gjort ett extra bra arbete med att informera sina invånare om att biltvätt på gatan är dåligt för miljön.

Svenskt Vatten driver kampanjen Stora biltvättarhelgen varje vår för att upplysa om den miljöförorening som uppstår när man tvättar bilen på gatan.

I våras uppmärksammade vi den med några inlägg på Facebook och ostersund.se, ett radioinslag och en liten film med det lilla Storsjöodjuret Birger. Dessutom har vi alltid information på vår hemsida om nackdelarna med att tvätta bilen på gatan.

I och med detta arbete blev vi i år korade till tredje bästa biltvättarkommun med följande motivering:

"- Östersund har visat på ett stort engagemang och intresse när det kommer till att informera invånarna om hur man kan tvätta bilen utan att skada miljön. De är ett gott föredöme och kan förhoppningsvis inspirera andra kommuner att göra samma sak, säger Robert Dimmlich, vd för Svensk Bensinhandel och initiativtagare till Hållbar biltvätt.

Östersunds kommun har på ett kreativt och lättsamt sätt informerat och uppmanat sina kommuninvånare till att inte tvätta bilen hemma på gatan. Detta har de gjort genom tydlig information på kommunens hemsida, innehåll på sociala medier, ett inslag i radio och eget rörligt material. I sin informationsinsats har de även anammat och förmedlat Hållbar biltvätts uttryck ”fultvätt” till sina kommuninvånare."

Sidan uppdaterad 2020-10-21