Publicerad 2020-10-20

Vårt kranvatten är med och tävlar

Onsdag 21 oktober är det regionfinal i årets Kranvattentävling. Östersund är med och tävlar med vatten som tappats vid tekniska förvaltningen på Hyggesvägen som är kranmärkt.

Detaljbild på vatten som rinner ur en kran ner i ett glas

- Man kan känna skillnad på olika vatten säger Gunilla Hultgren Karell, juryns ordförande i Svenskt vattens Kranvattentävling.

Juryn består av sommelierer och vinkännare. De kommer att smaka av vattnet ungefär som man provar vin. Man doftar, snurrar runt, sticker ner näsan och smakar på vattnet. På så vis kommer juryn att utse regionens godaste vatten. Från regionfinalerna är det 20 kommuner som kvalificerar sig till riksfinalen som går av stapeln 18 november, i Stockholm. Under tävlingen utses även det godaste kranvattnet i Götaland, Svealand och Norrland.

Tävlingen har tidigare anordnats 1997, 2005, 2010 och 2015. Det är 104 kommuner som gör upp om titeln i år och i regionfinalen i Sundsvall är det sju.

Trots uppenbara fördelar med vårt kranvatten säljs stora mängder flaskvatten i Sverige. Temat för årets tävling är därför Kranmärkt, som är en hållbarhetmärkning för verksamheter som aktivt väljer att servera och dricka kranvatten istället för buteljerat vatten. En rejäl besparing på många sätt med tanke på att det går åt 300 gånger så mycket energi för att producera en liter flaskvatten, jämfört med samma mängd kranvatten. Dessutom är flaskvatten minst 250 gånger dyrare jämfört med vatten från kranen. Tekniska förvaltningen Kranmärkt är kranmärkt.

Kranvattentävlingen arrangeras av branschorganisationen Svenskt Vatten. Övriga kommuner som deltar i regionfinalen är Berg, Härjedalen, Nordanstig, Sundsvall, Timrå och Ånge. För mer info se www.svensktvatten.se

Sidan uppdaterad 2020-10-20