Publicerad 2020-04-14

Uppdaterad: Smittspridning på ytterligare ett äldreboende – totalt sex avlidna

Obs! Uppdaterad text.

Det finns konstaterad coronasmitta bland personal och medborgare på ytterligare ett äldreboende i Östersunds kommun. På boendet är smittan utbredd. Där har sju i personalen testats positivt och fyra av med­borg­arna. På samma boende har fem medborgare avlidit, med symtom på covid-19, men utan konstaterad smitta. Ytterligare en person har avlidit på ett annat äldreboende.

Tidigare under tisdagen gick vi ut med information om att tre personer avlidit på samma boende, en siffra som nu ökat efter en total sammanställning. Vi kan nu konstatera att det är totalt fem avlidna på samma boende. Tre som vi berättade om vid en presskonferens under förmiddagen i dag tisdag, men även ytterligare två som avled den fjärde april. Samtliga avlidna har haft symtom men provsvaren för covid-19 har varit negativa.

Tio medborgare på äldreboendet med misstänkt smitta har provtagits för coronaviruset. Fyra av dessa har testats positivt för covid-19. Några negativa prover har skickats till Folkhälso­myndig­heten för förnyad analys.

De fem personer som avlidit bar enligt provresultaten inte på smittan. Prov på de avlidna ska analyseras igen.

Utöver de sju i personalen som testats positivt har ytterligare tre medarbetare provtagits. De provsvaren har inte kommit ännu.

- Med hänvisning till sekretess berättar vi inte vilka äldreboenden det handlar om, säger Anders Wennerberg, kommundirektör. Om ett boende har medborgare som uppvisar symtom får anhöriga meddelande om det, om den enskilde medger det. Anhöriga till samtliga medborgare på det aktuella äldreboendet kommer nu att bli kontaktade, detta är ett arbete som pågår.

Smitta bland personal och medborgare

Provsvaren som vi har fått visar att flera medborgare som bär på symtom på äldreboendet inte är sjuka i covid-19. Men vi behöver utgå från att alla kan vara smittade. Därför har personal på äldreboendet haft och kommer att fortsätta ha full skyddsutrustning, säger Anders Wennerberg.

En avliden och två personer sjuka i covid-19 på annat äldreboende

På ett annat äldreboende i kommunen är två personer konstaterat sjuka i covid-19, och en person som tidigare vårdats palliativt har avlidit. Provresultat på den medborgaren visade negativt den 9 april. Ett nytt prov togs den 13 april, provsvar ska komma den 14 april.

Eloge till medarbetare

- Det är en oerhört olycklig och jobbig situation på de drabbade äldreboendena. Särskilt på boendet med många sjuka. Jag är oerhört stolt över och tacksam för våra fantastiska medarbetare som gör sitt allra yttersta för att vårda både sjuka och friska medborgare, säger Anders Wennerberg.

Sidan uppdaterad 2020-04-15