Publicerad 2020-04-02

Ny e-tjänst för dig som behöver hjälp med till exempel inköp av mat

Östersunds kommun har lanserat en e-tjänst och ett telefonnummer där personer i riskgrupp kan anmäla behov av hjälp med inköp av mat, hygienartiklar, medicin med mera.

Kvinna står vid kyldisk med flaska i handen

Behovet av hjälp med inköp av till exempel mat och apoteksvaror är stort i riskgrupperna som nu inte kan lämna sina hem. Östersunds kommun har nu inlett ett samarbete med Röda Korset, som ska underlätta för denna målgrupp i vardagen.

– Vi är glada att vi nu är igång efter en del praktiska utmaningar. Vi hoppas också att folk har förståelse för att det här är en stor apparat som ska dra igång och vi kommer säkert att stöta på utmaningar de första dagarna. Men Röda Korsets ambition är att kunna leverera enligt önskemål dagen efter beställningen kom in, säger Jon Söder, samordnare Civilsamhälle vid Östersunds kommun.

Ring eller använd e-tjänsten

Klarar du av att använda e-tjänsten så gör gärna det. Annars går det också bra att ringa på telefonnumret nedan. När du har anmält dig via e-tjänsten eller telefonnumret så skickas förfrågningen vidare till Röda Korsetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. De hör då av sig tillbaka för att få reda på detaljer kring vad medborgaren behöver hjälp med. Röda korset kommer sedan att koordinera detta och fördela ut arbetsuppgifter till de som anmält sig frivilliga. Behovet av fler frivilliga är dock fortsatt stort.

Frivilliga kan även jobba hemifrån

– Det kommer att vara ett stort behov av frivilliga under en lång period framåt, vi pratar månader snarare än veckor, säger Jon Söder och fortsätter:
– Det är tacksamt att civilsamhället kan vara med och hjälpa till i ett sånt här läge, så att vi alla tar gemensamt ansvar för varandra.

Mattias Sandström, insatsledare vid Röda Korset:
– Vi på Röda Korset som koordinerande organisation består av, och är beroende av, frivilliga. Så har du möjlighet att antingen från hemmet hjälpa till med beställningar, eller att på plats handla och leverera, så får du väldigt gärna anmäla dig i vårt formulär.

Fotnot:

* Den som vill kan anmäla sig som frivillig på Röda Korsets hemsida, www.rodakorset.se.

* Svenska Kyrkan, Rädda Barnen och Riksidrottsförbundet är också med i det här samarbetet. Formerna för det samarbetet är under utveckling. I och med att det här är så nytt så kommer detta att utvecklas allt eftersom.

* Frivilliga kommer inte att hantera kontanter eller ta någons kort för att åka ut och göra inköp. Detta är en insats för att det ska vara tryggt och säkert för våra medborgare i riskgrupper att få hjälp.

Sidan uppdaterad 2020-04-15