Publicerad 2020-03-30

”Det bästa med praktiken är mötet med kommunens medarbetare”

Sebastian Carlsson och Philip Holmvall har precis avslutat en tio veckor lång praktikperiod på Östersunds kommun, område Styrning. De är eniga med sin handledare om att praktiken ger stora vinster – både för arbetsgivare och student.

Två killar i 25-årsåldern i vårvintersol.

Philip Holmvall och Sebastian Carlsson har haft tio veckors praktik på kommunen, område Styrning.

– Det var ingen självklarhet att söka en praktikplats på kommunen. Jag ska erkänna att jag hade bilden av en halvtråkig arbetsplats som ofta nämns i negativa sammanhang i media, men nu är jag otroligt tacksam över att jag fick komma hit, berättar Philip.

– Framför allt har vi slagits av den otroliga kompetens som tjänstemännen här på kommunledningsförvaltningen har – alla är verkligen experter inom sitt område – och hur de har välkomnat oss med öppna armar, säger Sebastian.

Större förståelse för en komplex verklighet

Både Sebastian och Philip tycker att det bästa med praktiken har varit att se hur det ”funkar i verkligheten”.

– Vi har fått en mycket större förståelse för hur komplex och omfattande kommunens verksamhet är, hur det går till att fatta beslut och hur stor budget man faktiskt ska hantera. Det har varit bra att byta ut böckerna mot verkligheten ett tag, konstaterar de.

Ett sätt att möta kompetensbristen

Maria Werner Gabrielsson, chef för Team styrning, ser praktikanterna som ovärderliga för kommunen, både på kort och lång sikt.

– Praktiken innebär kompetensutveckling både för studenterna och för oss själva. Vi tvingas tänka igenom hur och varför vi gör olika saker. Vi får dessutom en eller flera personer som kan jobba och avlasta verksamheten. Sist men inte minst är praktiken ett sätt för oss att möta en eventuell kompetensbrist i framtiden, genom att visa upp kommunen som en attraktiv och intressant arbetsplats, konstaterar hon.

Stor hjälp inför yrkesval

Sebastian och Philip läser andra året på Förvaltningsjuridiska programmet på Mittuniversitetet, en bred utbildning inriktad på offentlig verksamhet där studenterna väljer att inrikta sig mot statsvetenskap eller juridik.

– Sedan jag började plugga har jag i ärlighetens namn blivit mer osäker på vad jag vill jobba med och just därför är praktiken så bra. Den ger mig möjlighet att prova sådant som jag tror att jag vill jobba med, men också att upptäcka områden jag inte visste fanns. Just nu känner jag starkt för att jobba med barns rättigheter. Vi har jobbat en del tillsammans med kommunens barn- och ungdomsstrateg, gällande barnkonventionen, och det har varit otroligt intressant, berättar Philip.

– Jag är väldigt intresserad av politik och fascinerad av samspelet mellan politiker och tjänstemän, och här har jag fått en inblick i hur det går från politikerbeslut till verklighet. Jag funderar faktiskt på om kommunen kan vara en tänkbar plats för mig att söka jobb på efter utbildningen, konstaterar Sebastian.

Praktik – en fot in på arbetsmarknaden

Maria understryker att det alltid är klokt att visa framfötterna vid en praktik, med tanke på framtida rekryteringar.

– När vi ska anställa personal underlättar det såklart om den sökande redan har arbetat här i tio veckor och dessutom gjort ett gott intryck. Som chef hinner jag få en tydlig bild under den tiden och uppskattar att hen kan sätta sig in i arbetet snabbare än någon som aldrig har arbetat här, menar hon.

Sidan uppdaterad 2020-03-30