Publicerad 2020-03-26

Tack för ert engagemang!

Östersunds kommun inventerar extrakompetenser hos sina anställda för att vid behov kunna omplacera dem.
Och i dag torsdag har vi redan fått in 146 intresseanmälningar på vårt upprop om hjälp till kommunen.
- Jag är så tacksam över allt engagemang, säger kommundirektör Anders Wennerberg.

En glädjande nyhet i ett flöde som nu annars domineras av många dystra nyheter, är det stora engagemanget medborgare i Östersunds kommun nu visar i att vilja hjälpa till. Intresseanmälningarna har kommit in i snabb takt sedan kommunen gick ut med ett upprop om hjälp till särskilda yrken och funktioner. Några av kompetenserna kommunen hittills fått kontakt med är sjuksköterska, undersköterska, sjukgymnast, kockar, lärare och många inom transport samt vaktmästeri som dessutom har flera olika körkortsbeteckningar.

- Fantastiskt! Vi behöver fler för nu börjar det bli tufft på sina håll. Men det är en mycket bra början, säger Anders Wennerberg och fortsätter:

 

”Förbereder snabbutbildning”

 

- Vi har också frågat allmänheten om de vill jobba extra hos oss och påtalat för hotell och restauranger att vi kan vara intresserade av deras personal. Därför förbereder vi nu en snabbutbildning om bland annat vårdhygien och sekretessregler.

Östersunds kommun inventerar samtidigt vilken eventuell kompetens medarbetarna i den ordinarie verksamheten har. Detta för att kunna ställa om och hitta smarta lösningar på de utmaningar som dyker upp när sjukfrånvaron stiger och nya personalbehov uppstår samtidigt som andra anställda blir utan arbetsuppgifter. Kommunen är även öppen för att låna ut sin personal till sjukvården, vilket i så fall bygger på frivillighet från våra medarbetare.

- Om det uppstår kritisk brist på vårdpersonal inom regionen ska vi hjälpa till om det går, avslutar Anders Wennerberg.

Sidan uppdaterad 2020-03-26