Publicerad 2020-03-19

Viktigt att känna till om mat­transporter för livs­medels­företagare

Att erbjuda hemleverans av mat har blivit en aktuell fråga för livsmedelsföretagare i samband med Corona-situationen. Här kan du läsa om några saker som är viktiga att tänka på.

Det blir allt vanligare att livsmedelsföretag erbjuder kunder möjlighet att få beställd mat hemlevererad. Vissa kör maten själv och andra anlitar transportföretag.

Oavsett vilken metod som används är det viktigt att komma ihåg att livsmedel ska skyddas och hanteras säkert även under transporten.

Här kommer därför några punkter som ni livsmedelsföretagare behöver komma ihåg:

  • Maten ska vara packad eller omsluten på ett sätt så att den skyddas mot kontaminering
  • Hänsyn ska tas till variationer i utomhustemperaturen. Den får inte leda till att livsmedel transporteras i för hög eller för låg temperatur.
  • Vid kortare transporter kan det för varm mat räcka med en värmeisolerande väska och för kall mat en isolerad låda med kylklamp.
  • Livsmedelsverksamheten ska alltid kunna svara på frågor om matens innehåll
  • Ett företag som fraktar livsmedel kontinuerligt och organiserat är att betrakta som livsmedelsföretag och får inte lov att bedrivas utan att först ha anmält verksamheten till Miljö och hälsa

Har du frågor eller funderingar om att köra mat, eller att anlita transportföretag för att köra mat, kontakta Miljö och hälsa på 063-14 30 00 (knappval 3).

Sidan uppdaterad 2020-03-19