Publicerad 2019-06-07

Njut matkultur på Eat Art

Kom och ta del av livemusik, fantastisk mat och spännande upplevelser för hela familjen lördagen den 15 juni.

Matmeny bland grönska i förgrunden. I bakgrunden av bilden syns ett bord där tre personer sitter och pratar med varandra.

Foto: Tina Stafrén

Östersund och länet firar den internationella FN-dagen Sustainable Gastronomy Day som är den 18 juni. Tillsammans med de andra 26 gastronomi-städerna i Unescos Creative Cities Network genomför vi aktiviteter som uppmuntrar till kreativitet och lyfter fram goda exempel på kopplingen mellan hållbar utveckling och mat.

Fast vi tjuvstartar lite. Redan tre dagar innan Sustainable Gastronomy Day arrangerar vi nämligen Eat Art-festivalen för tredje året i rad.

Sagostund, matmarknad och cirkus på Stortorget

Eat Art är en korskulturell matfestival som hyllar Jämtland och Härjedalens mattraditioner med livemusik och spännande aktiviteter för hela familjen. Gästkockar från Unescostäderna Belém (Brasilien) & Macau (Kina) kommer att vara med på festivalen.

På Stortorget blir det matmarknad, food court (en form av restaurang/mattorg) och även en speciell hörna för barnen med bland annat sagostund från Kåda och besök från Cirkus Kul & Bus.

Friluftsmat och mat från världens alla hörn

Festivalen pågår också i Residensträdgården och på Verket men till dessa festivalområden behöver du betala entré. I Residensträdgården får du bland annat göra din egen kolbulle över öppen eld, baka i vedspis och även inspiration till sommarens vetebullar. På Verket blir det bland annat mat från alla världens hörn, pop up-butiker och eritreanskt kafferosteri.

Eat Art-festivalen

  • Festivalen hålls lördag den 15 juni på Stortorget, Residensträdgården och på Verket.
  • För att besöka Verket och Residensträdgården behöver du betala en entréavgift.
  • Du kan också köpa kvällsbiljetter till Kulitur Food Safari och förflytta dig tillbaka till 70-talets smaker.
  • Festivalen har arrangerats sedan 2017.
  • Östersunds kommun är huvudsponsor till festivalen.

Mer information om festivalens program, aktiviteter och priser hittar du härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Gastronomy day och Creative Cities Network

Hösten 2016 utsåg FNs generalförsamling den 18 juni till “Sustainable Gastronomy Day”. Creative Cities Network är ett initiativ av Unesco och därmed en del av FNs system.

180 städer från hela världen är medlemmar i Creative Cities Network. 26 av dessa städer är utsedda till City of Gastronomy, däribland Östersund. Östersund och länet har varit medlem i Creative Cities Network sedan 2010.

Sidan uppdaterad 2019-06-07

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen