Publicerad 2019-04-24

Testa ditt vatten!

I Östersund får många av oss vatten från Storsjön via det kommunala nätet. Men en del av oss har enskilt vatten, har du det måste du själv kontrollera kvalitéten på det. Passa på att göra det nu när snön smälter och vattnets kvalité kan bli som mest påverkat.

En person i blå tröja håller i ett glas som det hälls vatten i.

Har du enskilt vatten: en egen brunn, eget ytvattenupptag eller kanske en kallkälla som täkt är det du själv som ansvarar för kontrollen av vattnet och att prover tas. Provtagningen gör att du får veta hur vattnet är sammansatt så att du kan avgöra om vattnet är hälsosamt att dricka eller om du behöver göra något åt det.

Minst vart tredje år

Du är inte tvingad att ta prover på ditt dricksvatten. Men Livsmedelsverket rekommenderar att prover tas minst vart tredje år. Har du haft problem med ditt vatten tidigare är rekommendationen att ta prover oftare. Är det fler än två fastigheter anslutna till samma vattentäkt är rekommendationen att vattnet kontrolleras varje år.

Det räcker inte att lukta eller smaka på vattnet

Det är vanligt att ta prov på sitt vatten först när det blir en förändring i smak, lukt eller färg. Men problemen kan finnas där utan att du själv reagerar på det. Därför är det viktigt att kontrollera vattnet regelbundet för att få reda på om ditt vatten verkligen är bra, även om det luktar och smakar bra.

Snösmältning, regn och torka påverkar vattnets kvalité

När snön smälter och vid långvariga regn- eller torrperioder har vattnet lägst kvalité. Därför är det en bra idé att göra provtagning på ditt enskilda vatten i en sån period - på våren och/eller på hösten. Det som kontrolleras i vattenanalysen är om vattnet innehåller bakterier eller andra mikroorganismer och om vattnets kemiska egenskaper gör det olämpligt som dricksvatten. Det kan även visa om vattnet riskerar att ha negativ inverkan på ledningar, varmvattenberedare, diskmaskiner och liknande.

Extra viktigt om småbarn ska dricka vattnet

Har du små barn och enskilt vatten är det extremt viktigt att kontrollera vattnets kvalitét. Små barn är känsliga för höga halter av vissa ämnen, till exempel fluorid, bly, mangan och nitrit.

Koka vattnet vid misstanke om förorening

Om du misstänker att vattnet i din brunn är förorenat på något sätt ska du genast beställa provtagning, och i väntan på provresultatet ska du koka vattnet. När du kokar vattnet ska det koka kraftigt med stora bubblor, men det behöver inte koka en längre stund utan det räcker med att det har kokats upp kraftigt. Bakterier, virus och parasiter dör vid kokning, Däremot försvinner inte ämnen som fluorid, bly, mangan och nitrit.

Ackrediterade laboratorium

Drickvattenprover ska analyseras av ackrediterade laboratorium, här kan du söka efter ett ackrediterat laboratoriumlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Hos dem finns även provtagningsutrustning och praktiskt information om hur vattenprovtagning ska utföras. Laboratorierna vet även vilken typ av provtagning som är lämplig för din typ av vatten. Provtagning kan beställas både fysiskt, via telefon och äver nätet från ackrediterade laboratorier.


Sidan uppdaterad 2019-04-25

Spar tid med vår mobilapp!

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag.

Ringer du Kundcenter via appen kan du också kapa vänte­tiden med upp till 60 sekunder.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen