Publicerad 2019-03-14

Kommunen behåller leverantör av trygghetslarm

En ny upphandling av trygghetslarm innebär att kommunen behåller den leverantör man haft tidigare. Avtalet gäller både traditionella trygghetslarm och mobila larm, som kan användas utomhus.

- Våra trygghetslarm har en mycket god säkerhet. Vid eventuella strömavbrott går larmen över på batteridrift. Batteridriften kan variera. Men man kan åtminstone räkna med att batteriet håller ett par dygn.

Det berättar Åsa Trolle, enhetschef på Teknik och Service där man ansvarar för all teknik inom vård och omsorg.

Trygghetslarmen behöver ingen fast telefon utan går via GSM-nätet.

- Det nya avtalet innebär ingen skillnad för medborgaren. Vi kommer fortsätta att utveckla trygghetslarm och tillbehör tillsammans med leverantören, förklarar Åsa Trolle .

- Den enda skillnaden är att larmen i första hand kommer att besvaras av larmcentralen i Kalix, i stället för i Malmö som det varit tidigare, berättar Åsa. Vi tror att våra medborgare har lite lättare att förstå dem i Kalix, ibland kan dialekterna vara lite svåra även om de i Malmö gör allt för att vara tydliga.

Mobilt trygghetslarm ger ny frihet

Sedan några år tillbaka kan kommunen också erbjuda ett trygghetslarm med GPS-mottagare. Det innebär att larmet går att använda även utanför bostaden. Det kan bidra till ökad frihet att röra sig utomhus för den som har behov av trygghet.

Här kan du läsa mer om kommunens trygghetslarm

Sidan uppdaterad 2019-03-14

Spar tid med vår mobilapp!

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag.

Ringer du Kundcenter via appen kan du också kapa vänte­tiden med upp till 60 sekunder.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen