Publicerad 2019-03-05

Special Olympics utvecklar Östersund

Utveckling av arenor, förbättrad folkhälsa och ökad nationell kunskap om parasportfrågor. Det är tre effekter av att tävlingarna kommer till Östersund 2021. I mars åker en tjänstemannadelegation på studieresa för att lära av de Special Olympics-tävlingar som just då pågår.

vybild över Östersund med skog i förgrunden och stad i bakgrund

Foto: Tobbe Hising

Östersund och Åre står som värdorter under Special Olympics World Winter Games 2021 och förevenemanget Pre-Games 2020. Tävlingarna är ett av världens största idrottsevenemang. Det innebär ungefär 3 000 tillresta deltagare och ledare samt en turistekonomisk effekt för regionen och Östersund på minst 180 miljoner kronor.

Tävlingarna är en del i Östersunds kommuns satsning för att öka såväl den fysiska som psykiska folkhälsan, skapa ett mer tillgängligt Östersund samt att öka kunskapen om parasportfrågor i samhället. Kommunstyrelsen har avsatt 5.3 miljoner kronor för Östersunds roll som värdort.

Investeringar på arenor

Tävlingsgrenarna som Östersund arrangerar kommer vara i kommunens arenor. De är redan idag väl anpassade för Special Olympics Internationals arenakrav. Arenorna behöver däremot köpa in nya skyddsmattor för grenen speedskating, högre innebandysarger och utrustning till grenen floorhockey.

Förbättrad folkhälsa och ökad inkludering i samhället

Ett av kommunens mål med att arrangera tävlingarna är att ytterligare öka tillgängligheten genom att ta bort de hinder som finns och därefter ta fram nya lösningar. Lösningar som ska ge fler personer med intellektuell funktionsnedsättning förutsättningar att utöva sport. Parasport Sverige är huvudarrangör till tävlingarna och satsar även nationellt på att sprida kunskap och engagera fler.

– Tanken är att Jämtland ska fungera som en pilot för hur de ska arbeta vidare därefter. I Östersunds kommun kommer vi jobba med utbildning inom idrott och hälsa. Den kan användas både i skolor, daglig verksamhet och gruppbostäder. Vi växlar upp det arbete vi redan driver för att bli en mer tillgänglig sportstad. Där är Special Olympics Winter Games en viktig drivkraft, säger Henrik Jansson, chef vid Kultur- och fritidsenheten på Östersunds kommun.

Studieresa för att lära

Under vecka 12 besöker fyra tjänstemän från kommunen Special Olympics Summer Games som är i Abu Dhabi mellan 14 mars och 21 mars. Där kommer delegationen att delta på studiebesök vid arenor, prata tillgänglighet samt möta deltagare och ledare för att lära av evenemanget. Besöket sker tillsammans med representanter från Parasport Sverige.

– Studiebesöket ger ett gott tillfälle för kommunen att sätta sig in i vad det innebär att anordna en tävling av den här kalibern. Vi är relativt vana att ordna stora tävlingar i Östersund, men detta är en av de största tävlingarna vi arrangerat sett till antal deltagare och innehåller fler delar, bland annat kopplat till ökad folkhälsa i samhället, säger Anders Wennerberg, kommundirektör vid Östersunds kommun.

Östersunds kommun klimatväxlar flygresan precis som kommunens övriga flygresor.

Vad är klimatväxling?

Vi tar ut en klimatväxlingsavgift på alla våra flygresor. Varje gång Östersunds kommuns medarbetare flyger i tjänsten tas det ut en avgift på 400 kronor för enkel resa inom Sverige, 800 kronor för enkel resa till ett land i Europa och 1 600 kronor för enkel resa till ett land i övriga världen. De avgifterna sätts in på ett konto som kommunen använder för investeringar som ska minska klimatpåverkan. Under 2018 investerade kommunen i 21 elcyklar för att minska på bilanvändandet.

Sidan uppdaterad 2019-03-05

Spar tid med vår mobilapp!

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag.

Ringer du Kundcenter via appen kan du också kapa vänte­tiden med upp till 60 sekunder.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen