Publicerad 2019-02-14

Här ska alla fram

Östersund ska vara tillgängligt för alla. Även när det snöar. För att förbättra tillgängligheten vintertid har Östersunds kommun haft två utbildningsträffar med alla som jobbar med snöröjning.

Snöhög med en snöröjningsmaskin i bakgrunden

- Det handlar om att alla ska kunna ta sig fram. Ofta är problemet snövallar som många människor har svårt att ta sig över. Det kan också vara problem med dålig sikt i korsningar på grund av stora snöhögar, säger tillgänglighetsstrategen Helene Olsson Sandal och fortsätter:

Om du till exempel klarar av att gå till affären med en rullator är det också viktigt att kunna fortsätta göra det, för att känna att du kan klara dig själv. En vall som gör att du inte kan lyfta över din rullator gör ju att du inte kan ta dig över gatan och gå till affären.

Två utbildningsträffar

Östersunds kommun har ordnat två utbildningsträffar dit alla som jobbar med snöröjning, både de som är anställda på kommunen men också entreprenörer, har varit inbjudna. De har bland annat fått träffa representanter från Tillgänglighetsrådet. Fokus har varit på att förbättra tillgängligheten för de som tar sig fram till fots eller med cykel, rullator, rullstol och barnvagn.

- Vi berättade vad som är viktigt att tänka på och gick även ut och visade på bra och mindre bra exempel på snöröjning, säger Sonny Hoffman som är administratör på Utvecklingsenheten och också synskadad.

Viktigt med jämnt underlag

Sonny menar att det som är särskilt viktigt för honom är att underlaget som han går på är jämnt plogat. Och att minst en av trottoarerna på en gata ska vara plogad, annars måste han gå mitt i gatan bland alla bilar. Men att förbättra tillgängligheten när det gäller snöröjning är något som gynnar alla, menar Sonny.

- Fungerar det bra för äldre, barn eller människor med funktionsnedsättning, fungerar det för alla.

Värdefull information för snöröjare

Ulf Norlén som är enhetschef för Drift, gata, park och fritid tycker att det har varit nyttiga träffar och menar att det finns mycket att lära.

- Det är värdefullt för oss att ta del av hur andra upplever att ta sig fram vintertid och vilka hinder de kan stöta på. Det gör att vi på sikt kan förbättra snöröjningen, säger han.

Ulf menar också att träffarna ger många idéer som enheten kan ta med sig i det fortsatta arbetet.

- Både när det gäller att se över rutiner inför nästa säsong men också att vi inför nästa år håller på med en ny upphandling av maskinavtalet, säger han och avslutar:

- Vi har krav på tillgänglighet samtidigt som vi har en budget att förhålla oss till, det är en balansgång som ibland kan vara svår.

Mer information om snöröjning

Så fungerar snöröjningen

När snön och halkan kommer får kommunen många frågor om snö­röj­ning och halkbekämpning, varför vissa gator snöröjs snabbt och andra tar längre tid eller inte röjs alls. Här kan du läsa om vad som gäller.

Här kan du läsa mer om hur snöröjning fungerar i Östersunds kommun

Har du synpunkter på snöröjningen?

Om vi inte lever upp till vad vi lovar vill vi gärna att du meddelar oss detta. Dina synpunkter ger oss värdefull information och möjlighet att förbättra vår verksamhet.

Så här lämnar du synpunkter till kommunen

Sidan uppdaterad 2019-07-30

Spar tid med vår mobilapp!

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag.

Ringer du Kundcenter via appen kan du också kapa vänte­tiden med upp till 60 sekunder.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen