Publicerad 2019-01-30

Begränsad användning av A-planen på Jämtkraft Arena

För att konstgräsplanen ska klara kraven för allsvensk och internationell fotboll behöver användningen och slitaget minska.

en snötäckt fotbollsplan. runt fotbollsplanen finns läktare med röda och gula stolar (östersunds fotbollsklubbs färger). Läktarna finns på höger och vänster sida samt rakt fram

Foto: Göran Strand

Mattorna på alla fotbollsplaner för elitspel måste bli klara av ett test en gång om året för att de ska vara godkända för att spela matcher på. Efter tester under 2018 av A-planens konstgräsmatta flaggade testutföraren under hösten för att planen riskerar att inte klara testerna för elitspel framöver.

Detta på grund av den höga användningen samt den skötsel som planen kräver vintertid. Östersunds kommun köpte in konstgräsmattan till A-planen sommaren 2017 enligt den klassificering som gällde då. Nu har FIFA och Svenska Fotbollsförbundet kommit med nya klassificeringar. De ställer ännu högre krav på konstgräsmattor för elitspel.

Användningen minskar under perioder

I sommar kommer en testutförare utsänd av FIFA (internationella fotbollsförbundet) göra ett nytt test. Det testet avgör om det går att fortsätta hålla allsvenska och internationella matcher på planen. Till dess behöver kommunen åtgärda några punkter för att klara testerna:

 1. Använda planen mindre under tidig vår och sen höst. Det är då slitaget på mattan är som högst.
 2. Kunna stänga av mattan helt under vissa perioder under tidig vår och sen höst. Detta när vädret gör att prepareringen sliter för mycket på mattan. Därefter preparera och öppna planen så snart vädret tillåter.
 3. Krav på att alla som använder A-planen ska ha fotbollsskor som är anpassade för konstgräsplaner.

Förändringar kommer ske i öppettider, drift och underhåll av A-planen. Många matcher och träningar kommer bli flyttade till B-planen eller andra ytor i kommunen vilket i förlängningen leder till att dessa ytor kommer få ett ökat tryck för bokningar. Förändringarna är förvaltningens förslag men Kultur- och fritidsnämnden kommer hantera förslaget.

Föreningar och skolor involverade

De idrottsföreningar och lärosäten som använder A-planen för träning är informerade och har tagit del av förslaget om hur planen ska bli nyttjad framöver. De har lämnat in synpunkter som Kultur- och fritidsförvaltningen tar med sig framåt. Just nu behöver Kultur- och fritidsförvaltningen genomföra dessa ändringar för att planen ska kunna användas till de elitspel den är byggd för.

– Vi och idrottsföreningar i kommunen söker dialog och samråd med Svenska fotbollsförbundet och FIFA om kraven på planen. Att minska användningen av planen för att klara av FIFA:s ökade krav för elitspel slår i förlängningen hårt mot barn- och ungdomsidrotten, säger Henrik Jansson vid Kultur- och fritidsförvaltningen.

Här är alla nya förändringar för användningen

Kultur- och fritidsförvaltningen föreslår följande förändringar:

Under perioden 15 februari – 15 april 2019

 • Jämtlands Gymnasiums och Storsjögymnasiets idrottselever tränar på B-plan istället.
 • B-planen planeras öppna redan den 15 februari för att de som behöver planerna ska kunna spela där.
 • Mer flexibla öppettider. Snöar det eller är dåligt väder sker inget underhåll av A-planen. Inbokade träningar bokas om till B-planen utifrån en prioritetsordning.
 • Inbokat elitseriespel (superettan, allsvenskan och svenska cupen) kommer gå av stapeln oavsett väder.

Under perioden 1 november – 15 november 2019 *

 • Jämtlands gymnasiums och Storsjögymnasiets idrottselever tränar på B-plan istället.
 • Mer flexibla öppettider. Snöar det eller är dåligt väder sker inget underhåll av A-planen. Inbokade träningar stryks eller bokas om till B-planen utifrån en prioritetsordning.
 • Inbokat elitseriespel (superettan, allsvenskan och svenska cupen) kommer gå av stapeln oavsett väder.
 • ÖFK tränar utifrån förutsättningarna ovan på A-plan. Alla övriga lag tränar på B-planen eller andra planer i kommunen.

* Tiderna under hösten avgörs först efter sommarens utredning

Övrigt

 • Under perioden 16 april – 31 oktober är A-planen öppen för alla enligt gällande uthyrningsprinciper och prioritetsordning. 
 • Inga lag från andra kommuner kan använda A-planen för träning eller match. I mån av plats får de nyttja B-planen.
 • Under perioden 1 juni – 31 juli stänger A-planen klockan 21.00 måndag till fredag. På helger stänger planen klockan 20.00.
 • Sommaren 2019 kommer Hofvallens konstgräsplan vara på plats. Då minskar även öppettiderna på B-planen. B-planen kommer mellan 1 juni – 31 juli (2019) stänga klockan 21.00 måndag till fredag och klockan 20.00 på helger
Sidan uppdaterad 2019-02-01

Spar tid med vår mobilapp!

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag.

Ringer du Kundcenter via appen kan du också kapa vänte­tiden med upp till 60 sekunder.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen