Publicerad 2019-01-25

Många barn i förskolekön - kommunens förskolor öppnar dörrarna för att lösa platsbehovet

Just nu är det ovanligt många barn som står i kö för att få förskoleplats innan sommaren. Enligt Skollagen är kommunen skyldig att erbjuda plats inom fyra månader från det att vårdnadshavare fått ett ködatum. För att få bukt med förskolekön måste nu förskolorna öppna upp för att ta in extra barn.

Förskolebarn i lek inomhus.

Foto: Göran Strand

- Frågan om hur vi skall lösa detta togs upp inom förskolechefsgruppen den 12 december, säger Elisabet Uitto, verksamhetschef för förskolan.
Förskolecheferna diskuterade två alternativ: att öppna en tillfällig förskola och bemanna med personal från befintliga förskolor eller ta emot extra barn.
- Vi bestämde oss för det sistnämnda och tillsammans hjälpas åt. Med barnperspektivet i fokus anser vi detta vara det bästa alternativet. Dessutom ser våra förskolechefer fördelar i att man får ha kvar sin personal på sin förskola. Det är de vanliga förtursreglerna för förskoleplacering som gäller, berättar Elisabet Uitto.

Kommunen har i nuläget 52 förskolor, som av olika grad har möjlighet att ta emot extra barn.
- Våra förskolechefer har nu fått uppdraget att meddela till samordnaren för förskolan hur många platser man kan erbjuda, berättar Elisabet Uitto.
Berörda fackliga organisationer är informerade och förskolecheferna ansvarar för att samverkan sker på berörda förskolor för att finna bra lösningar.
- Vi kommer förstås att fortlöpande stämma av hur platsbehovet ser ut och ha en nära dialog med våra förskolor, säger Elisabet Uitto.

För mer information
Elisabet Uitto, verksamhetschef förskola
063-14 43 29
E-post

Sidan uppdaterad 2019-01-25

Spar tid med vår mobilapp!

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag.

Ringer du Kundcenter via appen kan du också kapa vänte­tiden med upp till 60 sekunder.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen