Publicerad 2018-12-03

Åtta tips om hur du minskar matsvinnet från jul- och nyårsbuffén

Det vankas juletider och därmed är stora matfrossan här. Vi har förmånen att leva i ett överflöd av mat och vid jul vill vi gärna gotta oss lite extra i alla möjliga rätter. Mängden ätbar mat som slängs under julen ökar vilket ger stora konsekvenser för vår planet. Här kommer därför några tips på hur du dels sparar på planeten och på dina egna slantar!

Ett fulldukat julbord med bland annat revbensspjäll, ägghalvor, skinka, prinskorv, köttbullar, bröd och mycket annat

Praktiska tips om hur du minskar matsvinnet i jul- och nyårshelgen och dessutom sparar pengar:

  1. Planera ditt inköp, hur många ska äta egentligen?
  2. Vad är favoriterna på julbordet? Köp och laga den mat som du eller dina middagsgäster tycker om, skippa det som ändå inte går åt
  3. Köp mindre förpackningar
  4. Sänk temperaturen på kylen för en längre hållbarhet
  5. Ställ fram lite åt gången
  6. Ta flera små portioner istället för en megaportion
  7. Fördela maten på flera dagar istället för att servera allt på en och samma dag
  8. Tillaga nya rätter av de rester som blivit över

Bara fantasin sätter stopp och kom ihåg att försöka undvika att handla när magen kurrar.

Sidan uppdaterad 2018-12-03

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen