Publicerad 2018-11-12

Dubbelt upp när grundskolans elever får två rätter att välja på

Ett av de nya råden från Livsmedelsverket är att elever bör ha flera lunchrätter att välja bland. I kommunen har man jobbat så länge med gymnasiematen och under hösten börjar man nu att tillaga och servera flera rätter till lunch även på grundskolan – ett utvecklingsarbete som går framåt i den takt verksamheten tillåter.

En ung pojke äter spaghetti
  • Varför vill ni ha fler rätter på skolan, Anders Burman, enhetschef för Måltidsservice på Östersunds kommun?

– Av flera orsaker. För det första för att vi gillar att servera god och riktig mat. För det andra jobbar vi efter kommunens Kostpolicylänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster som i sin tur har Livsmedelsverkets rekommendationer som bas och de rekommenderar minst två rätter till lunch. Väldigt många kommuner serverar i dag minst två rätter, så här har vi faktiskt varit ett litet steg efter. Det vill vi inte vara. För det tredje hoppas vi att våra gäster ska uppskatta en större valfrihet. Sen handlar det också om att nå det långsiktiga målet om 50 procent ekologiska råvaror år 2020 och om att vi vill laga modern mat. Modernt i dag är att ha ett hållbart perspektiv på sin matlagning.

  • Det är ofta en hel del begrepp kring mat. Nu pratas det en hel del om hållbart, ekologiskt, vegetariskt, flexeterianskt, modern mat och så vidare. Ni har ju valt att kalla er andra rätt för klimatsmart. Ska inte alla era rätter vara klimatsmarta?

– Helt rätt, mat engagerar och då blir det lätt att man kategoriserar och vill sätta etiketter på maten. När jag började som kock 1980-talet jobbade jag på en fransk restaurang. Då pratade man mycket om att det italienska köket var så mycket bättre. Sanningen är ju att gränsen mellan franskt och italienskt inte är helt knivskarp. Man lånar och låter sig inspireras av varandra. Samma sak med begreppen ovan. På Måltidsservice säger vi att hållbara måltider är de måltider våra gäster gillar, vi själva är stolta över att servera, som håller ekonomiskt och som är bra för miljön. En måltid kan vara bra för miljön på flera sätt, ett sätt är att den är klimatsmart. Och ja, vi vill att alla våra måltider ska vara klimatsmarta, men det är en flytande skala.

  • Men vad betyder då klimatsmart?

– Vad jag vet finns ingen precis definition av begreppet. De flesta är nog ändå överens om att det handlar om att äta mer grönsaker, att välja kött med stor omsorg, att inte slänga mat och att använda ekologiska råvaror. Det är det vi vill signalera just nu och därför säger vi så. Det viktiga är ändå att det smakar och gör gott. Vi behöver inte krångla till det utan bör göra det lite enklare tycker jag. Sen kanske vi också kan påminna oss ibland om att det upplägg med offentlig mat som vi har i Sverige i dag faktiskt är rätt världsunikt.

  • Utmaningarna då, var finns de?

– De finns överallt och det är det som gör jobbet kul. Till en början är en av de större utmaningarna att hitta rätt mängd tillagad mat. Vi behöver se vilka rätter som är populära och vilka som inte är det. Som jag sa tidigare är det jätteviktigt att gästerna gillar maten så att den hamnar där den ska – i magen. Det kommer säkert att vara så att någon rätt kommer att ta slut då och då. Det är ingen exakt vetenskap och vi får försöka lösa situationer som uppstår på bästa sätt. Ambitionen är såklart att matsvinnet inte ska öka, det är inte klimatsmart.

Mer om skolmaten

Gymnasieleverna har redan möjlighet att välja mellan flera rätter vid lunchservering. Nu vill kommunen att även grundskoleleverna ska ha denna möjlighet.

Här på kommunens webbplats hittar du matsedlar till förskola, grundskola och gymnasiet. Här kan du som förälder även beställa specialkost till ditt barn och läsa mer detaljerat om de måltider kommunen serverar i skolan varje dag.

Måltider

Sidan uppdaterad 2018-11-12

Spar tid med vår mobilapp!

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag.

Ringer du Kundcenter via appen kan du också kapa vänte­tiden med upp till 60 sekunder.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen