Publicerad 2018-10-21

De är redo för första snön – är du det?

Snart är vintern här och på Gatuenheten pågår förberedelserna för den första snösvängen. För att vägar och gator ska kunna plogas och sandas är det viktigt att du parkerar rätt och att du som fastighetsägare ser till att träd och buskar inte utgör något hinder.

En man står bredvid en gul traktor.

En av kommunens nya fordon som ska snöröja Östersunds vägar i vinter.

Snart är vintern här och på Gatuenheten pågår förberedelserna för den första snösvängen. För att vägar och gator ska kunna plogas och sandas är det viktigt att du parkerar rätt och att du som fastighetsägare ser till att träd och buskar inte utgör något hinder.

Termometern har börjat leta sig nedanför nollstrecket på nätterna och det betyder att halka och snö börjar närma sig. På Gatuenheten förbereder de maskinerna för den kommande vintersäsongen och kollar igenom och fyller på sandlager. För nu har de full beredskap för snöröjning och sandning. Men när väl halkan och snön kommer finns det en del saker som kan försvåra deras arbete.

- Största problemet för snöröjningen är felparkerade bilar, säger Per Gradin som arbetar som underhållsingenjör på Gatuenheten.

Du som fordonsägare har du en skyldighet att hålla dig informerad om reglerna för datumparkering. Datumparkering gäller inom markerad zon mellan datumen 1 okt till 1 juni.

Att inte följa reglerna kan vid en kontroll medföra parkeringsböter.

Information till fastighetsägare

Vårt uppdrag är att sköta kommunens vägnät, parkeringar, fastigheter mm. Vi ansvar inte för snöröjning och snöbortforsling på privata gårdar och uppfarter. Du får inte som fastighetsägare köra ut snö på kommunens gatunät. När vi snöröjer kommunens gator är fastighetsägaren ansvarig att skotta bort eventuella plogvallar på infarten och framför postlådor.

Vid halka har man som fastighetsägare ansvar att sanda trottoaren utanför sin fastighet. Privata fastighetsägare kan fritt hämta sandningsand för uppgiften på anvisande platser. Se information om platser på kommunens hemsida.

Tänk på datumparkeringen

Datumparkeringen är till för att underlätta vid snöröjning, sandning och gatusopning. Det innebär att du nattetid måste ställa ditt fordon på olika sidor av gatan beroende på om det är udda eller jämnt datum.

Här kan du läsa mer om datumparkeringöppnas i nytt fönster

Kolla träd och häckar

Kommunen jobbar för att du ska kunna ta dig fram på ett tryggt och säkert sätt, men tänk på att även du som fastighetsägare har ett ansvar och att det finns regler för hur växlighet vid tomtgräns ska skötas. Träd, buskar och häckar som sticker ut från tomter kan skymma sikten och göra att snöröjningsfordon inte tar sig fram. Om ett träd eller annan växlighet från en fastighet är ett hinder för snöröjningen plogas inte den biten av vägen. Då blir du som fastighetsägare ansvarig att skotta och sanda dom delarna som vi inte kommer åt.

En annan sak som är viktigt att tänka på som fastighetsägare är att placera sopkärl och brevlådor inne på tomten och att markera ut staket och annat som riskeras att gömmas i snön.

Här kan du läsa mer om snöröjning och sandning.öppnas i nytt fönster

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen
Sidan uppdaterad 2018-10-21

Spar tid med vår mobilapp!

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag.

Ringer du Kundcenter via appen kan du också kapa vänte­tiden med upp till 60 sekunder.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen