Publicerad 2018-07-17

Röken över Östersund ofarlig – men riskgrupper bör vara uppmärksamma

Det brinner på flera håll i länet och röklukten i Östersund är under tisdagsmorgonen rätt kraftig. Det ska dock inte vara någon fara för dig som inte tillhör riskgrupper.

Vy över Östersund och Frösön

Anna Zakrisson, hälsoskyddsinspektör på Östersunds kommun, berättar att det handlar om vilken koncentration rök vi utsätts för under hur lång tid. Just nu är koncentrationerna inte jättestora i centrala Östersund men lukten är påtaglig. Olika personer känner också olika obehag.

- Så länge koncentrationen av rök inte ökar ska det vara okej att röra sig utomhus. Känner man obehag rekommenderas dock att hålla sig inne. Är man en riskperson som exempelvis lider av astma eller en hjärtsjukdom, ska man vara uppmärksam. Alla som upplever det som extra svårt att andas eller om man inte mår bra bör söka vård, säger Anna Zakrisson.

Även äldre, gravida och väldigt små barn kan vara extra känsliga för brandrök. Är du osäker om du bör söka vård kan du ringa 1177 för rådgivning.

På Räddningstjänsten Jämtlands webbplats kan du följa arbetet med skogsbränderna i länet.

Räddningstjänsten Jämtlandlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

På länsstyrelsens webbplats hittar du mer information kring vad eldningsförbud innebär samt kontaktuppgifter om du har frågor.

Eldningsförbud i länet – intensivt arbete med skogsbränderlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Sidan uppdaterad 2018-07-17

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen