Publicerad 2018-06-15

Nationalmuseum Jamtli

Nu är museet invigt och den första utställningen ”Sex sekler av samtid” är öppen.

flygbild över Nationalmuseum Jamtli i anslutning till Jamtlimuséet

Foto: Jamtli

Invigningen av Nationalmuseum Jamtli sker på torget på Jamtli söndag 17 juni klockan 13.00. J.P Gulles handelsbod och ett par andra bodar är öppna, och karusellerna är igång. Alla barn kommer bli bjudna på korv vid Macken 1956 (vid friluftsmuseet). Det kommer även finnas några talare på plats, och musikunderhållning från Las Divas och Rakel från Åre. Det är fri entré under hela dagen.

Sex sekler av samtid

Den första utställningen på Nationalmuseum Jamtli är ”Sex sekler av samtid”. Den innehåller tidstypiska konstverk, både tavlor, möbler och skulpturer, från 1500-talet fram till 2000-talet.

- Det finns mycket berättelser och mikrohistorier bakom verken att ta del av, men man kan också bara passa på att njuta av konstverken, säger Linda Hinners, intendent vid Nationalmuseum.

Utställningen i Östersund är ett urval ur Nationalmuseums hela samling. Det är ingen skillnad på verken som hänger i Östersund gentemot de som finns i Stockholm.

- Det är viktigt att visa att detta är en del av Nationalmuseum, säger Carl-Johan Olsson, intendent vid Nationalmuseum.

Östersund unikt för Nationalmuseum

Nationalmuseum har fler utställningar på andra ställen i Sverige, men Östersund är unikt med en egen permanent byggnad för utställningarna. Sex sekler av samtid är den första utställningen och kommer att finnas kvar fram till våren 2019. Därefter kommer en ny utställning från Nationalmuseum.

- Det är egentligen något alldeles oerhört att man får ta del av Nationalmuseums samlingar i Östersund och i hela regionen, och den här delen av Sverige och Norge. Det är konst och designupplevelser som man faktiskt inte får någon annanstans än på Nationalmuseum i Stockholm, säger Christina Wistman, biträdande museichef och konst- och pressansvarig vid Jamtli.

Fakta om Nationalmuseum Jamtli

Idén till Nationalmuseum Jamtli kom för åtta år sedan. I december 2016 började bygget av muséet som nu är färdigt för invigning 17 juni.

Nationalmuseum Jamtli är resultatet av ett samarbete mellan Jamtli och Nationalmuseum i Stockholm. Genom samarbetet får Jamtli ta del av Nationalmuseum i Stockholms konstverk och ställa ut dem i Östersund.

Här hittar du mer information om invigningen och Nationalmuseum Jamtlilänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Sidan uppdaterad 2018-06-20

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen