Publicerad 2018-06-11

Flygresor blev till elcyklar

Den 5 juni fick olika enheter inom kommunen komma till Rådhuset och hämta ut elcyklar, närmare bestämt 19 stycken elcyklar och två ellådcyklar. Det är frukten av det beslut om klimatväxling som kommunen har tagit och som började gälla från första september förra året.

Ett 20-tal elcyklar står uppradade bortåt i bilden. De har dubbdäck hängda runt styret, hjälmkartong på pakethållaren och Östersundshjärta på sadeln

Enheterna har själva fått ansöka om att få en elcykel till sin verksamhet och en av de som var på plats och hämtade ut en elcykel var Nadia Gustavsson.

- Det här är helt fantastiskt bra. Jag har kontoret på ett ställe men måste besöka flera förskolor och då blir det perfekt med en elcykel. Vi är åtta chefer som får samsas om den här nu, säger Nadia som är förskolechef.

- Jag tycker det här är ett bra initiativ och hoppas att fler får chansen att ansöka om en elcykel. Det är ju bra både för miljön och hälsan, fortsätter Nadia.

Klimatväxlingen innebär att det tas ut en avgift på varje tjänsteresa som kommunanställda gör med flyg. Avgiften är 400 kronor för inrikesflyg, 800 kronor för flyg inom EU och 1600 kronor för flyg utanför EU (avgiften gäller per resa).

Mellan den första september och den 31 december 2017 kom det in cirka 330 000 kronor som nu användes till den första omgången elcyklar.

Resultatet av klimatväxlingen är alltså dels att klimatsmarta investeringar görs men även att resor med flyg har minskat sedan den infördes.

Sidan uppdaterad 2018-06-12

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen