Publicerad 2018-05-16

Har du lagt märke till skyltarna om vattenskyddsområde?

De senaste veckorna har det dykt upp skyltar runt Storsjön som informerar om att det är ett vattenskyddsområde. Har du koll på vad det innebär för dig som bor och rör dig inom vattenskyddsområdet?

Bild på gul skylt som informerar om Storsjöns vattenskyddsområde utomhus

Invånarna i Östersunds kommun tar dricksvatten från Storsjön och det håller idag god kvalitet. För att säkra den goda kvalitén även framöver, och skydda vattnet från utsläpp av föroreningar, har Storsjön varit ett vattenskyddsområde sedan december 2016.

Olika regler i olika zoner

Inom vattenskyddsområdet finns det olika zoner. I de två zonerna primär och sekundär skyddszon gäller olika regler. Primär skyddszon har striktare regler då den är närmare vattenintaget än sekundär skyddszon.

Vad gäller?

Reglerna som finns rör främst företags verksamheter, men även du som privatperson har regler att hålla dig till. Visste du att bland annat det här gäller inom vattenskyddsområdet?

Tvätta bilen medvetet

  • Dags att tvätta bilen? Kom ihåg att du inte får tvätta din bil med bilschampoo eller avfettning på gatan eller på en asfalterad uppfart.

Bry dig i båten och på stranden i sommar

  • Under en fin sommardag är det riktigt härligt att ge sig ut med båten och njuta av Storsjön eller ta en tur till en badstrand. Glöm dock inte bort att du inte får kasta avfall i sjöar eller vattendrag. Ta med dig en soppåse som du kan lägga eventuellt glasspapper, fruktskal eller annat skräp i om du är ute med båten eller har en dag på stranden. Ta sedan med soppåsen och kasta i en soptunna när du kommer hem.

Ta ansvar för dina sopor och avfallshögar

  • Håller du på att rensa i trädgården? Hushålls- och trädgårdskompost går bra i den primära och sekundära skyddszonen. Du får däremot inte ha någon permanent soptipp i övrigt.
  • Ska du asfaltera infarten? Du får inte lägga upp högar av asfalt eller oljegrus. I primära skyddszonen är det helt förbjudet och i den sekundära behöver du ansöka om tillstånd först.

Kom ihåg att anmäla om du upptäcker utsläpp som kan vara farligt för vattnet. Anmäl till räddningstjänsten, 112.

Mer om vattenskyddsområden

Sidan uppdaterad 2018-05-16

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen