Publicerad 2018-04-13

Entreprenör som vill köra Thomée sökes

M/S Thomée har genomgått omfattande renoveringar och är numera ett modernare dieseldrivet fartyg. Östersunds kommun ska nu upphandla en operatör som från och med sommaren 2018 vill sköta driften av fartyget.

Sommarbild på båten Thomée vid hamnen i badhusparken

Kommunen har utrett Thomées funktion och framtid på Storsjön sedan 2013. Frågorna har både handlat om fartygets skick samt hur Thomées verksamhet ska bedrivas. Kommunen har bland annat försökt hitta mer långsiktiga driftsformer via utarrendering eller eventuell försäljning.

Vill att entreprenör tar över

Sommaren 2017 var båten återigen i kommunal drift men förhoppningen är nu alltså att hitta en operatör som vill sköta driften av nyrenoverade Thomée från och med i sommar.

- Kommunen vill att en entreprenör tar över för att bättre kunna utveckla både trafiken och utbudet av aktiviteter på fartyget, säger Per Johansson, tillväxtchef på Östersunds kommun.

Genomgått omfattande renovering

I december 2014 beslutade Kommunstyrelsen att Thomée skulle renoveras samt att ångdriften skulle kompletteras med en dieseldriven drivlina. Renoveringen är i stort sett avklarad och Thomée har fått en ny drivlina (diesel) samt genomgått en omfattande renovering av inredning, skrov, elsystem och säkerhetsutrustning. Så snart det är möjligt ska båten besiktas och testas av Trafikverket på Storsjön för att godkännas för persontrafik.

Sidan uppdaterad 2018-04-13

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen