Publicerad 2018-02-01

Samisk festival på Östersunds bibliotek

Sagostunder, jojkworkshops, författarbesök, föreläsningar, släktforskning och utställningar. Det finns något för alla under firandet av Staare 2018 som inleds 5 februari.

Bilden föreställer Staare 2018's logga.

Under jubileumsveckan flyttar Samiskt informationscentrum in på Östersunds bibliotek. Samiskt informationscentrum är en del av Sametinget och erbjuder tillsammans med biblioteket en mötesplats för alla, och ett brett program med över 20 programpunkter.

- Vi är glada över att samarbeta med Staaren gaerjagåetie/Östersunds bibliotek, och att vi tillsammans kan erbjuda ettbrett program under jubileumsveckan som inkluderar såväl samer som alla som är intresserade att lära sig mer om urfolket samerna, säger Anna Skielta, informatör på Samiskt Informationscentrum.

- Biblioteket är en plats där alla kan träffas och där du under den här veckan kan passa på att utmana dig själv och vara öppen för nya möten och prova nya saker. Jojkworkshopen och samisk släktforskning är till exempel något vi ser extra mycket fram emot. Att kunna erbjuda fyra samiska sagostunder på en och samma vecka känns också otroligt roligt. Till biblioteket kommer flera intressanta föreläsare som vi tror både kommer att röra, beröra och uppröra, säger CatharinaAndersson, programkoordinator på Östersunds bibliotek.

Stort intresse - hämta din biljett i god tid

Det är fritt inträde till alla arrangemang på biblioteket. Till några av aktiviteterna märks redan ett mycket stort intresse och platserna är begränsade.

- Vi vill därför att man hämtar biljetter i förväg till vissa arrangemang. Det gäller författarbesöket av Ann-Helen Laestadius och kvällsföreläsningen om 27 samiska kvinnors vardagsliv. Alla som vill komma och prova på att jojka med Ante eller se clownen Alfie måste ha biljett till det, säger Catharina Andersson.

Biljetterna släpps 5 februari och hämtas på Östersunds bibliotek.

Här kan du se programmet på biblioteket under festivalveckan.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Här kan du se hela festivalprogrammet med samtliga arrangemang.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Hämta din flagga på biblioteket

Den 6 februari klockan 17.00 invigs jubileumsåret Staare 2018 på rådhustrappan i Staare/Östersund till minne av det första samiska landsmötet som hölls inom Sveriges gränser. Det allra första samiska landsmötet hölls i Norge 1917.

Sametinget delar ut jubileumsflaggor för att hedra minnet av de samepolitiska föregångarna som för 100 år sedan samlades på rådhustrappan.

- Flaggan är en påminnelse om våra samepolitiska föregångares kraft och en inspiration om fortsatt arbete för det samiska folket och dess rättigheter, säger Anna Skielta.

Flaggorna delas ut på Östersunds bibliotek 11-17, ett stenkast från Rådhuset.

Här kan du läsa mer om jubileumsåret Staare 2018.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Samiskt informationscentrum och Sametinget

Samiskt informationscentrum är en nationell kunskapskälla för information om samer och samisk kultur. Målet är att öka människors kunskap om samerna som ursprungsfolk, och om samiska förhållanden. Samiskt informationscentrum finns i Östersund och är en del i Sametinget.

Sametinget är både ett folkvalt parlament och en central förvaltningsmyndighet. Sametingets främsta uppgift är att bevaka frågor som rör det samiska folket och verka för samisk kultur.

Samiska språk

Det finns flera samiska språk, och i Sverige talas 4 av dem: nordsamiska, lulesamiska, umesamiska och sydsamiska. Samernas land sträcker sig från mellersta Sverige och Norge till norra Finland och en del av Ryssland, och heter

  • Sápmi - på nordsamiska
  • Sábme - på lulesamiska
  • Sábmie - på umesamiska
  • Saepmie - på sydsamiska

Läs mer om de samiska språken på samer.se.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Sidan uppdaterad 2018-02-01

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen