Publicerad 2017-12-18

Höjd internethastighet på kommunens särskilda boenden

Vård- och omsorgsförvaltningen får i uppdrag att ta fram en plan för att höja hastigheten på internetuppkopplingen på kommunens särskilda boenden. Det beslutade Vård- och omsorgsnämnden på sitt möte den 18 december.

Målet är att internetuppkopplingen ska höjas till 100 megabit per sekund på alla kommunens särskilda boenden. Och planen ska vara klar under våren 2018.

Redan idag har alla särskilda boenden möjlighet till trådlös internetuppkoppling, men med olika hastigheter – allt från 4 till 100 megabit per sekund. En del av de boende har efterfrågat högre hastighet. Det ingår också i Östersunds kommuns bredbandsstrategi att alla fasta hushåll och arbetsställen ska ha en uppkoppling på 100 megabit per sekund år 2020.

Höjd hastighet - höjda hyror

Nämnden var enig om att kostnaden för en högre hastighet kan ingå i hyran eftersom det statliga bostadstillägget höjs från 1 januari 2018. En eventuell hyreshöjning måste dock först förhandlas med Hyresgästföreningen.

Teknisk förvaltning fick därför i uppdrag av Vård- och omsorgsnämnden att starta en hyresförhandling om höjda hyror på särskilda boenden.

- Med hjälp av snabbt internet kan medborgarna få en mycket bättre och mer meningsfull vardag på våra särskilda boenden. Men det kostar, och för att kunna göra denna satsning så väljer nämnden att lägga kostnaden på hyran. Det viktiga är att nämnden fortsätter att subventionera alla hyror ner till det statliga bostadstillägget, så alla har råd med detta, säger Mona Modin Tjulin, ordförande i Vård- och omsorgsnämnden.

Sidan uppdaterad 2017-12-22

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen