Publicerad 2017-11-07

Funk i 4D till Östersund – Ska uppmärksamma hur kultur kan bli tillgängligt för fler

Seminarier, debatt, föreläsningar. Och så Sveriges mest tillgängliga teaterföreställning. Den 29 – 30 november kommer turnén Funk i 4D till Östersund. Kom och lär dig om hur mer kultur kan bli tillgängligt för fler.

Bilden visar en siluett av figuren Brita som går med ett paraply. Bakgrunden är blå. Foto Elin Ivemo

Bilden visar en siluett av figuren Brita som går med ett paraply. Bakgrunden är blå. Foto Elin Ivemo

Projektet Funk i 4D vill visa att det inte behöver vara så krångligt att ha en psykisk eller fysisk funktionsnedsättning om allt bara är tillgängligt. Det är omgivningen och miljön som skapar hindren men mycket går att lösa. Projektet befinner sig på turné i Sverige och på varje spelplats ordnas flera dagar av seminarier, workshops och föreläsningar tillsammans med kommunen, lokala funktionshinderorganisationer, näringslivet och andra myndigheter.

- Vi tycker att det är otroligt kul att den här turnén kommer till Östersund. Jag tror att det blir inspirerande dagar som hjälper oss att se möjligheter och ger tips på hur man med rätt enkla medel kan göra både kultur och även annat tillgängligt för fler personer, säger Helene Sandal Olsson som är tillgänglighetsstrateg på Östersunds kommun.

- Från Östersunds kommun deltar många förvaltningar för att berätta om hur vi jobbar med tillgänglighet inom allt från skolan till gator och torg utifrån vår tillgänglighetsstrategi. Det är jättekul och verkligen något vi ska vara stolta för. Samtidigt finns det massor kvar att göra och därför är det viktigt att jobba för att det här perspektivet finns med i alla frågor.

Politisk debatt, fyrdimensionell teater, film och föreläsningar

Projektet Funk i 4D skapades av Kulturens Bildningsverksamhet i samarbete med Amatörteaterns Riksförbund, projektet finansieras av Allmänna arvsfonden. Syftet med turnén är att ge tips och förslag på hur kultur kan göras tillgänglig för fler. Funk står för funkis, person med funktionsnedsättning, eller funktionell. 4D, för att föreställningen kommer att ge en fyrdimensionell upplevelse.

Teaterföreställningen görs helt utan syn- och teckenspråkstolkning, istället används stora rörelser, visuella ljudbilder och skarpa färger. Publiken får också känna på dockor och en modell av scenen. En låda erbjuder hörselkåpor och ögonbindlar till publiken för att man ska kunna få en känsla av hur det är att gå på teater utan syn eller hörsel.

Bland programpunkterna finns bland annat också en föreläsning om hur tillgänglighet skapar tillväxt, hur tillgänglighetsarbetet har fungerat under Storsjöteaterns ombyggnad och föreläsning från Teater Barda med filmvisningen ”De sociala kongresserna.” Kommunens förtroendevalda kommer också att delta i en debatt kring tillgänglighet.

Info om Funk i 4D

Datum: 29 - 30 november

Tid: 29 november, kl 13-16 samt 30 november 08- 17.30.

Plats: Alla programpunkter dagtid sker på Quality Hotel Frösö Park.

OBS! Teaterföreställningen visas hos Teaterverkstan på Bangårdsgatan 5 klockan 18- 21 den 30 november.

Allting är gratis och ingen anmälan behövs men först till kvarn gäller då lokalerna kan ta emot ett begränsat antal människor.

Deltagarna/publiken betalar själva eventuellt fika och lunch. Är det någon i publiken som behöver skrivtolk, teckentolk, syntolk eller annat är det upp till personen att själv fixa sitt hjälpmedel.

Här hittar du hela programmet och mer information samt även kontaktuppgifter till ansvariga för projektet.PDF

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen
Sidan uppdaterad 2017-11-09

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen