­Avfall och åter­vinning för företag

Detalj: en bilmekaniker skruvar i en bil

På jobbet eller i skolan ska du sortera soporna, i stort sett, på samma sätt som hemma men soporna ska inte alltid till samma ställen som soporna från hushållen. Företag kan själva välja hur de vill bli av med sitt verksamhetsavfall samt förpackningar och papper. Du, som företagare, kan själv frakta en hel del avfall till åter­vinning eller så skaffar du hämtnings­abonnemang hos något av de återvinningsföretag som finns i Östersund.

Endast för Sopor till förbränning och Matavfall; sopor som uppstår varje dag där människor vistas (motsvarande de sopor som uppstår hemma) är företagen skyldiga att ha ett abonne­mang hos kommunen (om man inte hyr sin lokal och fastighetsägaren har ett abonnemang).

Hur du än väljer att hantera ert avfall; se till att göra det på ett smart och miljöriktigt sätt. Det blir oftast den bästa affären i längden!

Företag slänger sopor - privatpersoner får betala

Företag får inte lämna avfall på återvinningscentralerna. Ändå är det många företag som gör det. Återvinningscentralerna bekostas via hushållens grundavgifter. Det är alltså alla som bor i Östersunds kommun som, med sina skattade pengar, får betala för det avfall som företag lämnar "gratis" på återvinningscentralerna.

Företag är välkommen med sitt avfall till Gräfsåsens avfallsanläggning

Jorden brinner med texten Allting brinner

"Allting brinner"

"Allting brinner - det är bara en fråga om temperatur." Det är en vanlig kommentar när vi pratar om vikten av att sortera sopor. Det är också namnet på vår kampanj för sopsortering där vi vill förklara hur tokigt det är att säga att "allting brinner". Klicka på bilden och läs mer om sambandet mellan sopsortering och råvaror, energi, växthusgaser och pengar.

 

 

Sophämtning vid storhelger

Oftast hämtar vi sopor ändå, men vid vissa storhelger byter vi hämtdagar så att vår personal också kan vara ledig, samtidigt som vi försöker ge så bra service som möjligt.

Storhelger under 2018

Påskhelgen

Skärtorsdagen, långfredagen och annandag påsk; 29 och 30 mars samt 2 april:
Vi hämtar sopor som vanligt.

Valborg och Första maj

Valborgsmässoafton måndag 30 april och 1 maj: Vi hämtar sopor som vanligt.

Kristi himmelsfärdshelgen

Kristi himmelsfärdsdag torsdag 10 maj och klämfredagen 11 maj:
Vi hämtar sopor som vanligt.

Nationaldagen

Onsdag 6 juni: Sophämtning som vanligt.

Midsommar

Ingen sophämtning på midsommarafton 22 juni. Villahushåll som har ordnarie sophämtning fredagar; udda vecka får soporna hämtade på torsdagen den 21 juni. Flerbostadshus och verksamheter får soporna hämtade under senare delen av midsommarveckan.

Allhelgonahelgen


Jul och nyår


______________________

Om röda dagar eller helgaftnar infaller måndag till fredag är grundregeln att vi hämtar sopor som på en vanlig vardag. Undantagna är midsommarafton, julafton, juldagen, nyårsafton och nyårsdagen.

Fakturan för VA, sopor och slam­tömning

Du som är kund hos både Vatten och Avfall Återvinning får en gemensam faktura med alla avgifter för sopor, slam, vatten och avlopp.

Läs mer om fakturan för VA, sopor och slamtömning

Hjälpte informationen på sidan dig?
Sidan uppdaterad 2018-09-19