Feriepraktik - tack för i år!

Två unga tjejer står i arbetskläder inne på ett äldreboende

Är du sugen på att skaffa dig nya erfarenheter och nya kontakter inom arbetslivet i sommar, och möjlighet att tjäna dina egna pengar? I så fall kan du som är folkbokförd i Östersunds kommun söka feriepraktik. Mer information om sommaren 2021 kommer i början av 2021.

Årets feriepraktik är slut - i början av 2021 kommer information om feriepraktiken 2021.

Feriepraktiken för 2020 är nu över, och vi vill tacka alla ungdomar som gjort ett fantastiskt jobb!

Undrar du något om din lön för den feriepraktik du haft i sommar?

Timlönen för feriepraktik är 65 kronor på alla arbetsplatser. Undantaget är feriepraktik inom vård- och barnomsorg, där timlönen är 70 kronor. Semesterersättning är inkluderad. Vi betalar ut din lön den 25:e månaden efter att din feriepraktik är avslutad. Du kan inte få din lön (eller delar av den) utbetald i förskott.

OBS:

Informationen på denna sida är inte aktuell just nu då det inte går att ansöka för sommaren 2021 ännu. I början av 2021 kommer vi att gå ut med information till dig som vill söka feriepraktik till nästa sommar - så håll utkik!

­Du som går i 1:an och 2:an på gymnasiet kan söka ferie­praktik. Du som går i årskurs 8 och 9 på grundskolan kan också söka men erbjuds enbart feriepraktik om det finns plats. De äldre grupp­erna är prioriterade.

Ansökningsperioden var den 17 februari till den 8 mars och är därmed avslutad.


Din ansökan

Ansökningstiden har nu gått ut. Om du har sökt feriepraktik kommer du få information till din mejl om vi kan erbjuda dig en praktikplats eller inte. Du kommer få information vecka 13.

Välj period

Sommaren är indelad i tre perioder och du har praktik 5 timmar per dag under tre veckor, totalt 75 timmar. Du kan välja mellan följande perioder:

 • Period 1: 15 juni ‑3 juli
 • Period 2: 6 juli ‑ 24 juli
 • Period 3: 27 juli ‑ 14 augusti

OBS! En del arbetsplatser har andra perioder.

Praktikområden

Det finns åtta olika praktikområden att välja mellan.

OBS! Inga av dina val i ansökan rangordnas. Vi kommer endast kunna erbjuda dig en plats.

Barn och unga

 • Praktik där du är med i den pedagogiska verksamheten med barn, exempelvis på en förskola eller på ett fritidshem. Praktik­uppgifterna kan vara lek eller olika aktiviteter med barnen och att hjälpa till vid måltider med mera.
 • Lovskola grundskola: Praktik där du hjälper till som elev­assistent på grund­skolan under lovskolan i ämnena matematik, engelska och svenska. Är du intresserad av praktik som elevassistent sök då till Lovskola grundskola som finns under praktik­område ”Barn & unga”. Du måste ha valt ”Östersund” som geografiskt område för att hitta arbetsplatsen.
 • Konfirmationsledare: Är du utbildad konfirmationsledare och vill söka feriepraktik som det, söker du praktik till den kyrka du tillhör under praktikområde ”Barn & unga”. Din praktikuppgift är att vara konfirmationsledare.
 • Praktik med barn på Jamtli: Vill du praktisera med barn på Jamtli hittar du deras platser under praktik­område ”Barn & unga”. Du måste ha valt ”Östersund” som geografiskt område för att hitta arbetsplatsen.
 • Praktik med barn på Teknikland: Vill du praktisera med barn på Teknik­land hittar du deras platser under praktikområde ”Barn & unga”. Du måste ha valt ”Östersund” som geografiskt område för att hitta arbetsplatsen.
 • Praktik med barn på Jämtlands Flyg- och Lottamuseum: Vill du praktisera med barn på Jämtlands Flyg- och Lottamuseum hittar du deras platser under praktik­område ”Barn & unga”. Du måste ha valt ”Brunflo” som geografiskt område för att hitta arbetsplatsen.

Café, butik och service

Praktik inom servicebranschen, exempelvis butik, café och reception. Praktikuppgifter kan vara att hjälpa till med att packa upp varor, förbereda enklare fika/mat, diska, städa och möta kunder med mera.

Fastighetsskötsel och parkarbete

Praktik inom vaktmästeri och trädgårdsskötsel. Dina praktikuppgifter kan vara att hjälpa till med målning, städning, reparationer, rensa rabatter med mera.

Föreningar och fritid

 • Praktik där du hjälper till som ledare vid olika aktiviteter för barn och unga inom föreningar, sport eller annan social verksamhet. Andra praktikuppgifter kan vara att hjälpa till med skötsel av idrotts­anläggningar med mera.
 • Storsjöcupen: Vill du praktisera på Storsjöcupen hittar du deras platser under praktikområde ”Föreningar och Fritid”. Du måste ha valt ”Östersund” som geografiskt område för att hitta arbets­platsen. Dina praktikuppgifter kan exempelvis vara att plocka ur skolsalar och sätta upp tält inför Storsjöcupen, hjälpa till med servering och städa skolor under Storsjöcupen samt plocka ihop och städa efter att Storsjöcupen är slut.

Kultur

Praktik inom olika områden som har med kultur att göra. Du kan genom Kulturskolan delta i en orkester och uppträda runt om i kommunen. Du kan gestalta en tidsperiod genom rollspel, och på så sätt förmedla historien till besökare på Jamtli. Du kan vara museivärd på Östersunds stadsmuseum och du kan hjälpa till med olika uppgifter i Sommarkyrkan i Brunflo kyrka.

Lokalvård

Praktik inom städ där du hjälper till med att rengöra lokaler och andra miljöer samt att ställa föremål i ordning.

Sommarföretagarna

Vill du vara din egen chef, sätta ramarna för ditt eget jobb och gillar du utmaningar? Vill du starta ett eget företag, själv eller tillsammans med kamrater? Då är Sommar­­företagarna din chans! Som sommar­företagare får du stöd att komma igång, utveckla dina idéer och support att genomföra "din grej". Du kommer lära dig massor om företag­samhet och entreprenör­­skap på ett garanterat roligt sätt.

Läs mer om Sommarföretagarnalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

OBS! Du får ett startbidrag på 2 000 kronor för att kunna starta upp ditt företag. Utöver startbidraget blir din lön vinsten som företaget genererar. Du får alltså ingen fast lön.

Vård och omsorg

Praktik inom exempelvis hemtjänst och boenden inom vård- och omsorgs­förvaltningen. Dina praktik­uppgifter kan vara att ta promenader med de boende, läsa tidning för dem, hjälpa till vid måltider med mera.

När du skickat in din ansökan

Här hittar du information om vad som händer när du skickat in din ansökan.

Tidigare år har du som blivit erbjuden en plats hämtat ut ditt anställningsavtal hos oss. Med hänsyn till coronaviruset kommer vi istället att skicka hem anställningsavtal och annan information du behöver via post till den adress där du är folkbokförd.

Ändra din ansökan på Mina sidor

Du kan ändra dina val på Mina sidorlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster så länge ansökningsperioden pågår. Men efter den 8 mars kan du bara se vad du sökt och uppdatera dina kontaktuppgifter.

Kolla om du fått någon plats på Mina sidor

I slutet av mars gör vi matchningen av praktikplatser. Därefter kan du logga in på Mina Sidorlänk till annan webbplats för att se om du har blivit erbjuden en praktikplats. Om du har blivit erbjuden en plats kommer arbetsplatsens namn och kontaktuppgifter att stå där.

Om du inte blivit erbjuden någon plats

Om vi inte kommer att kunna erbjuda dig en plats kommer du att få information om det via mail.

Tacka ja till din praktikplats

Vill du tacka JA till den praktikplats du blivit erbjuden gör du det via Mina sidorlänk till annan webbplats så snart som möjligt. Du behöver svara senast torsdag 9 april klockan 14.00 för att behålla den praktikplats du blivit erbjuden.

Du kommer därefter att få ditt anställningsavtal och information hemskickat till dig med post.

Du kommer därefter att få ditt anställningsavtal och information hemskickat till dig med post. Anställningsavtalet behöver du skriva under (med bläckpenna) och skicka tillbaka till oss snarast. Vi vill ha ditt anställningsavtal senast fredag 24 april.

Tacka nej till din praktikplats

Vill du tacka nej till din erbjudna praktikplats gör du det via Mina sidorlänk till annan webbplats. Vet du redan tidigt att du inte vill ha platsen, tackar du nej omgående via Mina Sidor eller hör av dig så fort som möjligt till oss på Arbetsmarknadsenheten 063‑14 30 00.

OBS! Tackar du nej till platsen kommer vi inte erbjuda dig någon annan plats. Vi erbjuder dig endast en praktikplats.

Lämna anmälan om bankkonto

Om det är din första feriepraktik hos Östersunds kommun går du in på sidan https://www.nordea.se/anmalkontolänk till annan webbplats Här registrerar du det kontonummer som du vill att din lön ska utbetalas till. Du kommer då behöva intyga uppgifterna med hjälp av BankID.

Om du saknar BankID kan du fylla i en blankett elektroniskt på Nordeas sida (samma webbadress som ovan). Då klickar du i rutan ”Jag kan inte inneha ett BankID eller använder löntagarnummer”, fyller i blanketten, skriver ut den, undertecknar den och skickar den med vanlig post till Nordea Löneservice. Adressen står på banketten.

Om du inte registrerar ditt konto med BankID och inte heller fyller i blanketten med kontouppgifter, kommer din lön istället på en utbetalningsavi. Då får du betala en avgift för att kvittera ut pengarna.

Du som redan haft feriepraktik hos Östersunds kommun behöver inte registrera ditt konto hos Nordea om du fortfarande har samma konto som tidigare.

Fyll i blankett om skattebefrielse

Om du har en totalinkomst som är mindre än 20 008 kr under året (2020) kommer du att få fylla i en blankett som gör att du slipper betala skatt för de pengar du tjänar. Blanketten skickas hem till dig tillsammans med ditt anställningsavtal.

Utdrag ur belastningsregistret för dig som ska arbeta med barn

Du som ska arbeta med barn under din feriepraktik måste enligt lag uppvisa ett utdrag ur belastningsregistret. Arbetsgivaren (din praktikplats) är skyldig att kolla att du har utdraget med dig första praktikdagen (detta enligt Skollagen 2010:800).

I utdraget kommer det stå om du är dömd för något brott som gör att du är olämplig att arbeta med barn och unga.

Du som ska ha feriepraktik inom något av dessa områden kommer att få en blankett hemskickad tillsammans med ditt anställningsavtal. Fyll i blanketten och skicka tillbaka den till oss i svarskuvertet. Vi skickar då blanketten vidare till Rikspolisstyrelsen i Kiruna. Du kommer sedan att få utdraget med posten. Utdraget tar du med dig och visar för din arbetsledare/handledare. Kuvertet får vara öppnat. Du kan behålla originalet och din handledare kan ta en kopia.

Under praktiken

Bra att känna till under din praktikperiod.

Försäkring under praktikperioden

Du är olycksfallsförsäkrad via Östersunds kommun. Försäkringen hjälper dig om du gör dig illa på din arbetsplats. Tänk på att vara rädd om personliga saker eftersom försäkringen inte täcker detta.

Om du blir sjuk

Blir du sjuk under din feriepraktik ska du sjukanmäla dig till din arbetsplats.

Har du en anställning som är kortare än en månad får du ingen sjuklön om du blir sjuk under de första två veckorna på arbetsperioden.

Din lön (för dig som haft feriepraktik sommaren 2020)

Timlönen för feriepraktik är 65 kronor på alla arbetsplatser. Undantaget är feriepraktik inom vård- och barnomsorg, där timlönen är 70 kronor. Semesterersättning är inkluderad.

Vi betalar ut din lön den 25:e månaden efter att din feriepraktik är avslutad.

Du kan inte få din lön (eller delar av den) utbetald i förskott.

Om du vill ha tjänst­görings­intyg efter feriepraktiken

Om du vill ha ett tjänstgöringsintyg från din feriepraktik, kontakta oss på Arbets­marknads­enheten så skickar vi ett till dig.

Hjälpte informationen på sidan dig?
Sidan uppdaterad 2020-08-19