Valet 2022

En trottoarpratare med texten "Vallokal" i förgrunden och människor utanför hus i bakgrund

Den 11 september 2022 är det val till riksdag, kommun- och landstings­fullmäktige i Sverige. Alla som får rösta i valen och är upptagna i röst­längden får ett röstkort hemskickat med posten. För att ha rösträtt i något av valen måste du ha fyllt 18 år senast på valdagen.

Information in other languages

Så röstar du

Förtids­röstning

Om du inte kan rösta på valdagen i din val­lokal kan du rösta i förväg. Förtids­­röst­ningen öppnar onsdag 24 augusti och är öppen till och med valdagen söndag 11 september. För­tids­­rösta kan du göra i valfri röstnings­lokal i hela Sverige.

Du behöver ha med dig:

 • Röstkort
 • Legitimation

Förtidsröstning - Valmyndigheten

Rösta på Östersunds bibliotek på valdagen

Kan du inte rösta i din ordinarie vallokal på valdagen kan du rösta på Östersunds bibliotek. Din röst blir då en förtidsröst. Röstningen är öppen 8.00-20.00.

Du behöver ha med dig:

 • Röstkort
 • Legitimation

Rösta i din vallokal på valdagen

Vilken som är din vallokal kan du läsa på ditt röstkort som skickas hem till dig. På kortet står också din vallokals öppettider.

Du behöver ha med dig:

 • Legitimation

Rösta i din vallokal på valdagen - Valmyndigheten

Andra sätt att rösta

Du kan också rösta genom bud eller från utlandet. Du som inte kan rösta på annat sätt kan få rösta via ambuler­ande röst­mottagare. Kontakta Kundcenter vid Östersunds kommun 063-14 30 00 för mer information.

För dig som är förstagångsväljare

Det kan kännas svårt att rösta för första gången. Som förstagångsväljare kan du ha många frågor om hur ett val egentligen går till.

Information för förstagångsväljare

Valmyndigheten har många webbsidor som detaljerat berättar om hur du röstar i vallokaler och hur valet går till.

Valskola

Om du vill veta hur du gör för att rösta kan du också besöka vår valskola som är öppen mellan 15 augusti - 9 september. När valskolan är bemannad kan du prova på att rösta.

Mer om valskolan

Varför är det viktigt att rösta?

Det är viktigt att rösta för att kunna påverka samhället och för att måna om vår demokrati i Sverige. Genom att rösta på partier och representanter kan du påverka samhällsfrågor, som kan beröra exempelvis utbildning och skola eller miljö.

Partierna tycker olika i olika frågor. Hittar du inget parti som du känner att du vill rösta på kan du välja att rösta blankt. Då visar du att du har röstat, men påverkar inte fördelningen mellan hur många mandat partierna får.

Vem får rösta?

För att ha rösträtt måste du ha fyllt 18 år senast på valdagen. Det gäller vid alla val. Dessutom finns särskilda regler för de olika valen.

Rösta i riksdagsvalet

Du har rösträtt till riksdagsvalet om du:

 • har fyllt 18 år senast på valdagen
 • har svenskt medborgarskap
 • är, eller tidigare har varit, folkbokförd i Sverige

Vem får rösta - Valmyndigheten

Rösta i kommun- och landstingsfullmäktige

Du har rösträtt till kommun- och landstingsfullmäktige om du:

 • har fyllt 18 år senast på valdagen
 • är folkbokförd i kommunen eller länet
 • är medborgare i något av EU:s medlemsländer, Island eller Norge
 • är medborgare i något annat land än ovanstående men varit folkbokförd i Sverige minst tre år i rad före valdagen

Vem får rösta - Valmyndigheten

Förlorat röstkort

Har du tappat bort ditt röstkort kan du beställa ett nytt hos Valmyndigheten, Länsstyrelsen eller Östersunds kommun. Kontakta Kundcenter vid Östersunds kommun: 063‑14 30 00.

Desinformation

Desinformation är falsk information som ska verka sann. Det finns verksamheter som använder desinformation för att påverka människor i deras beslut, exempelvis vid val.

Det finns också personer som sprider felaktig information i tron att den är riktig. Tänk på vad du delar på sociala medier, så att inte du bidrar till att sprida desinformation.

Desinformation om valet kan till exempel vara vilseledande information kring hur du röstar, ryktesspridning eller försök att påverka förtroendet för valadministrationen. För att motstå desinformation krävs källkritik.

Länktips!

Källkritik - Msb.se

iis.se

Internetstiftelsen i Sverige, IIS, är en oberoende allmännyttig organisation som verkar för en positiv utveckling av internet.

Hjälpte informationen på sidan dig?
Sidan uppdaterad 2022-06-15