Östersund är en relativt riskfri kommun. Här finns inga tunga industrier som bedöms som farliga. Vi har ett klimat som sällan ger vare sig extrem nederbörd eller extrem kyla. Den nederbörd vi får är oftast hanterbar.
Men det finns självklart andra typer av risker som vi behöver ta i beaktande. Risker som elstörningar, telestörningar, transportstörningar, it-störningar, naturolyckor, brist på livsmedel, brist på dricksvatten, brist på värme, smittor och kemikalieolyckor.
Kommunen har identifierat och analyserat risker inom kommunens geografiska område och tagit fram handlingsplaner utifrån dessa.
Naturrelaterade händelser kan innebära allvarliga följdhändelser som skador på infrastruktur och elförsörjning. Sådana skador kan i sin tur påverka exempelvis vatten- eller värmeförsörjningen. Östersund och Jämtland har på senare år drabbats av en del kraftiga stormar, så som stormen Ivar 2013.
Vi har vid ett antal tillfällen också drabbats av höga vattenflöden även om det sker mer sällan. Direkta konsekvenser av översvämningar är vägar och broar som måste stängas vilket i sin tur kan innebära att samhällen avskärmas. I Östersunds kommun är Litsområdet och Norderön exempel på sådana riskområden.
Sannolikheten för att drabbas av ett dammbrott i vårt område är väldigt låg men skulle det ske skulle konsekvenserna kunna bli allvarliga. Vid ett dammbrott skulle boende längs Indalsälven direkt påverkas av de höga flödena. Följdhändelser som strömavbrott och förstörd infrastruktur skulle i sin tur kunna påverka boende i hela kommunen.
Det förändrade klimatet skulle också kunna innebära att skogsbränder blir allt vanligare. Inom Östersund finns stora skogsområden som lätt skulle kunna brinna. Även skyfall, kraftigt snöfall, ras, skred och värmeböljor skulle kunna drabba Östersund på samma sätt som andra kommuner.
Vad gäller den tekniska infrastrukturen så hänger den ihop och är till största del beroende av electricitet för att fungera. Ett långvarigt avbrott i dricksvattenförsörjningen skulle ställa stora krav på VA-systemet och i förlängningen innebära stora påfrestningar på allmänhet och kommun. Ett exempel är cryptosporidiumutbrottet i Östersund 2010-2011 när allmänheten fick koka sitt vatten i 85 dagar.