Krisberedskapsveckan 2018

Under en hel vecka i maj-juni 2018 satte Sveriges alla kommuner fokus på krisbered­skap under den så kallade Krisberedskapsveckan.

Vad skulle du göra om din vardag vändes upp och ner

Välinformerade och engagerade invånare är en viktig tillgång vid en samhällskris. Därför jobbade Sveriges kommuner med att sätta fokus på krisberedskapsfrågor under vecka 22.

Under Krisberedskapsveckan sätter vi fokus på vad du själv kan göra och bidra med vid allvarliga samhällsstörningar. I hela Sverige pågår olika aktiviteter som handlar om hur du kan förbereda dig inför en situation som vänder din vardag upp och ner.

I år sammanföll veckan också med utskicket av broschyren "Om krisen eller kriget kommer" till alla hushåll - ett regeringsuppdrag.

Krisberedskapsveckan 2018 - dag för dag

Måndag: Idag startar nationella krisberedskapsveckan

Idag startar nationella krisberedskapsveckan. Under veckan kommer vi att ge tips på hur du kan öka beredskapen hemma. På fredag summerar vi med en rolig tävling.

Bakom Krisberedskapsveckan står MSB, Myndigheten för samhällsskydd och bered­skap, som genomför veckan tillsammans med länsstyrelserna och landets kommuner. I Jämtlands län samarbetar alla kommuner och länsstyrelsen för att genom­föra veckan samordnat och effektivt.

Kommunerna är fortsatt huvudaktörer i Krisberedskapsveckan eftersom de står närmast samhällsmedborgarna och har ett viktigt informationsansvar till sina invånare. Samtidigt är ambitionen med Krisberedskapsveckan att den ska involvera allt större delar av samhället, civilsamhället, centrala myndigheter, branschorganisationer och näringsliv.

Östersunds kommun är självklart med under krisberedskapsveckan och sprider bud­skapet om vikten av god hemberedskap.

Vi kommer bland annat:

  • att finnas på ExpoNorr under fredag och lördag om du vill träffa oss.
  • dela ut faktablad och checklista hos Kundcenter, Östersunds bibliotek och områdesbiblioteken. Där kommer du också kunna få nyttiga boktips.

Även frivilliga organisationer kommer under veckan att vara ute och informera. Du kan exempelvis träffa FAK (Frivilliga Automobilkårens Riksförbund) utanför Coop Forum och ICA Kvantum uppe på Lillänge.

Förbättra din hemberedskap

Här följer en kort instruktionsfilm från MSB om hur du kan förbättra din hembered­skap inom kommunikation. Om det blir till exempel ett strömavbrott så kommer inte telefoner och internet att fungera. Här finns många tips på hur du kan lösa det:

Tisdag: Hur klarar du dig utan vattenförsörning?

Om det blir ett långvarigt strömavbrott eller någon störning eller kris i samhället så kan det bli så att du själv behöver ordna med dricksvatten.

I följande film får du många tips på hur du kan lösa det. Vi visar också hur man rena vatten som man misstänker är förorenat.

Onsdag: Hur klarar du dig utan mat i butikerna?

Om det blir ett långvarigt strömavbrott eller annan någon störning eller kris i samhället så måste du själv vara beredd på att ordna något att äta. Här finns många tips på hur du kan lösa det.

Torsdag: Hur klarar du dig en längre tid utan värme hemma?

Om värmen inte funkar kan du få stora problem om du inte är förberedd. Din bostad blir kall på bara något dygn. I filmen ges många tips på hur du kan lösa det.

Fredag: Tävling

Hur förbereder du dig inför en kris? Det är bra att ha en färdig krisberedskapslåda hemma. Här får du en checklista över vad den kan innehålla.

Checklista för krisberedskapslådaPDF

Men du har säkert fler förslag eller krea­tiva lös­ning­ar! Dela med dig av dessa och vinn en vev­radio från Civilförsvars­för­bundet.

Den som både ger ett bra förslag och på ett positivt sätt inspirerar andra till att öka sin beredskap vinner.

Blå vevradio

Vevradio från Civilförsvarsförbundet

Så tävlar du

Märk rubriken "Kristävling" och mejla till larsake.wallin@ostersund.se senast 10 juni. Vinnaren presenteras den 15 juni.

Vet du vad du ska göra när larmsignalen "Hesa Fredrik" går?

Utomhussignalen "Hesa Fredrik" som den kallas, testas fyra gånger per år, klockan 15.00 den första helgfria måndagen i mars, juni, september och december.

Lördag: Håll dig uppdaterad och förberedd

DinSäkerhet.se

DinSäkerhet.se är en webbplats om risker och säkerhet och riktar sig till dig som privat­person. Här får du tips på hur du själv kan förebygga olyckor och skador i hem- och fritidsmiljö. Här får du redskap för att kunna agera på rätt sätt när olyckan eller krisen är framme.

DinSäkerhet.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

DinSäkerhet.se på Facebooklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Krisinformation.se

På Krisinformation.se hittar du samlad information från Sveriges myndigheter i samband med kriser.

Krisinformation.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Krisinformation.se på Facebooklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Polisens råd vid ett terrorattentat

Sannolikheten för att drabbas av ett terrorattentat är låg, men konsekvenserna kan vara mycket allvarliga för dig och samhället. Det är viktigt att vara förberedd om du mot förmodan drabbas.

Söndag: Informationspåverkan

Att alla har frihet att yttra sig är självklart i en demokrati men den friheten kan ut­nyttjas av dem som vill skada den. Informationspåverkan betyder att en stat eller organ­isation använder vilseledande information för att påverka hur du tycker, tänker, känner och agerar i olika frågor. På så sätt vill avsändaren bryta ned människors förtroende för myndigheter och politiker, skapa motsättningar mellan grupper och minska sammanhållningen i ett land. Ett splittrat land är lättare än ett sammanhållet att få inflytande över.

Skydda dig mot påverkansförsök:

  • Sök information – du kan motverka propaganda och falsk information bäst genom att vara påläst
  • Tro inte på rykten – använd flera trovärdiga källor för att se om informationen stämmer
  • Sprid inte rykten – verkar informationen inte trovärdig, sprid den inte vidare

Informationspåverkan på DinSäkerhet.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Källkritik på DinSäkerhet.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Hjälpte informationen på sidan dig?
Sidan uppdaterad 2019-01-29