Mat
Sverige har numera avvecklat de beredskapslager av livsmedel som fanns under kalla kriget. Nu är du själv ansvarig för ditt eget hushålls matförsörjning om en kris skulle uppstå.
Det går dock att klara sig väldigt länge utan mat, men blodsockret sjunker och hjärnan kommer inte få tillräckligt med energi och tanke- och reaktionsförmågan kommer att därför att försämras. Effekter som irritation, oro, rastlöshet och huvudvärk kommer snart göra sig märkbara.
Behov
Vuxna behöver normalt sett få i sig mellan 1800-2300 kcal per dag för att inte förlora mer energi än vad vi tar in. Går vi under detta intag kommer vi alltså att tappa i vikt. Om man tränar behöver man givetvis mer mat.
Förebyggande
Ha ett reservförråd med mat som räcker åt alla i hushållet i minst tre dagar men helst ännu längre. I en bristsituation är det bäst att prioritera energibehovet. De ämnen som ger energi är främst kolhydrater och fett. Torrvaror och konserver är lämpligt i hållbarhetsperspektiv om strömmen skulle sluta fungera. Konserverna kan även ätas kalla men varm mat är oftast godare och är även en motivationshöjare. Du behöver då ett kök att tillaga maten på. Det finns en stor variation av friluftskök att hitta i handeln som fungerar på diverse bränslen. Du kan även lära dig om vad som går att äta av naturens skafferi. Ta reda på kursutbudet där du bor.
Bra att ha hemma
- Friluftskök och passande bränsle
- Engångstallrikar och bestick (minska disken, kranvattnet kan ha försvunnit)
Förslag på livsmedel för en person i en vecka
- Kött- och fiskkonserver, 1 000 g
- Grönsakskonserver, 2 000 g
- Ris eller pasta, 500 g
- Potatismospulver, 500 g
- Torkade bönor och linser (kan även groddas), 500 g
- Gryn, flingor, (vetemjöl), 500 g
- Hårt bröd, skorpor och kex, 1 000 g
- Smör, margarin, 500 g
- Soppor (pulver/burk), 500 g
- Torrmjölk, 500 g
- Saft eller juice, cirka 3 liter färdig