Rörelse för alla - parasport

Östersunds storsatsar tillsammans med Åre för att bli en storregion för internationell vinter­para­sport. Vi har arenorna. Vi har erfarenheten. Och vi vill förbättra hälsan för ALLA.

Putte Eby beskriver arbetet med "Ett Östersund för alla" och arbetet med ansökan om att arrangera Special Olympics World Winter Games 2021.

Mellan 2018-2023 är en rad evenemang inom parasport planerade i regionen.

Special Olympics World Winter Games 2021

Special Olympics Sverige kommer tillsammans med Östersund och Åre arrangera världens största breddidrottsarrangemang för personer med utvecklingsstörning – Special Olympics World Winter Games 2021. Spelen förväntas ta emot tusentals aktiva från 105 länder som tävlar i åtta olika idrotter. Temat för Special Olympics World Winter Games 2021 är folkhälsa.

Special Olympics World Games är ett av världens största idrottsevenemang och sker vartannat år och växlar mellan sommar- och vinterspel. De åtta idrotterna som det ska tävlas i är inne­bandy, floor hockey, längdskidor, konståkning, speed skating, snowboard, snöskolöpning och alpin skidåkning.

Special Olympics är en del av Svenska Parasportförbundet, som med breddidrott vill skapa en bättre hälsa för personer med utvecklingsstörning och förändra attityder som kan bidra till ett inkluderat samhälle. Special Olympics internationella styrelse tog beslutet att tilldela Sverige med värdorterna Åre och Östersund spelen år 2021.

En förutsättning för att spelen arrangeras i Sverige har varit det goda samarbetet med Jämt­land och kommunerna Åre och Östersund, enligt arrangören. Här finns unika erfarenheter av, och förutsättningar för, att arrangera stora vinteridrottsevenemang. Dialogen om med­finans­iering och samverkan mellan Parasport Sverige och arrangörsorterna fortsätter med sikte på att skapa det bästa World Games någonsin, med hållbara resultat innan, under och efter 2021.

Hjälpte informationen på sidan dig?
Sidan uppdaterad 2019-01-30