Klimatveckan

Klimatveckan infaller samma vecka som Earth hour, 21 mars - 27 mars. Under veckan bjuder vi på föreläsningar och olika aktiviteter på temat klimat och miljö. 2022 avslutas veckan med gratiskonsert och fackeltåg under Earth hour.

Det är viktigare än någonsin att samlas och tänka på hur vi vill att världen ska se ut framöver. Vi behöver vara rädda om våra resurser och om vår mångfald. Detta får vi flera tillfällen att göra under klimat­veckan då det bjuds på digital vernissage, frukost­föreläsningar, prova på att vintercykla med dubbdäck, med mera!

Program 2022

Frukostföreläsningar på Norra station

 • Måndag 21 mars: Turista lokalt, tips och inspiration. Föreläsare är Johan Ranbrant, författare och inspiratör.
 • Tisdag 22 mars: Solceller - Hur fungerar det med solceller? Hur kan man tänka med investeringen? med Helena Jansson (energirådgivare Östersunds kommun)
 • Onsdag 23 mars: Elbilar och laddning med Linnea Lilja och Fredrik Alm från SISL Regionen.
 • Torsdag 24 mars: Tycker du att kostnaden för el och värme är för hög? Tips och tankar kring hur du kan sänka dina kostnader För alla fastighetsägare till småhus, flerbostadshus och BRF. Föreläser gör Helena Jansson, energi­rådgivare Östersunds kommun.
 • Fredag 25 mars: Biologiska mångfalden är hotad, vad kan vi i Jämtland göra för att hjälpa till med våra unika miljöer? Föreläsare är Ninni Nordlund, rådgivare på Länsstyrelsen i Jämtlands län.

Samtliga deltagare bjuds på frukostmacka och kaffe/te. 

 • Tid: Klockan 08.00-08.30.
 • Plats: Norra station

Energirådgivning och prova på vintercykling med dubbdäck

Energirådgivning - ställ dina frågor om energi och uppvärmning till Helena Jansson, energirådgivare Östersunds kommun. På plats finns även cyklar med dubbdäck i Vinterparken, så har du inte provat att cykla med det så passa på att prova!

  • Tid:
   • Onsdag 23 mars klockan 14.00 - 16.00
   • Fredag 25 mars klockan 14.00 - 16.00
  • Plats: Vinterparken

  Digital vernissage och panelsamtal på temat cirkulär design

  Välkommen att ta del av nya cirkulära designprojekt på designscen.se! Designcentrum vid Region Jämtland Härjedalen och Design i Västernorrland bjuder in till vernissage och panelsamtal med designers från Jämtland, Härjedalen och Västernorrland. Följ via webbsändning eller var med i minglet på Zoom, länk nedan. Ingen föranmälan behövs.

  Konsert med Stockholm Lisboa Project och fackeltåg

  Under Earth Hour har vi glädjen att välkomna den internationella gruppen Stockholm Lisboa Project. Medlemmarna som delvis är lokala, kommer från Sverige och Portugal. Musiken definierar de själva förenklat som "fado, polska and beyond". Ända sedan starten har de undersökt likheter och skillnader mellan den portugisiska och den svenska folkmusiken.

  • Tid: 26 mars klockan 20.30 - 21.30 (Earth hour)
  • Plats: Gamla kyrkan, Östersund

  Det är fritt inträde och ingen anmälan. Antalet platser är begränsat så kom i god tid! Medarrangör: Svenska kyrkan i Östersund

  Ladda ner appen Resvis och få belöningar

  Utmana dig att resa med cykel, gång eller buss, och logga dina resor via appen Resvis. Ladda hem den och skapa ett konto så får du möjlighet till belöningar när du reser klimatsmart!

  Ladda ner appen vid App Store eller Google Play genom att söka på Resvis.

  Klimatveckan genomförs inom ramen för det strategiska innovationsprogrammet Viable Cities. Viable Cities finansieras av Vinnova, Energimyndigheten och Formas.

  Hjälpte informationen på sidan dig?
  Sidan uppdaterad 2022-03-14