Kemikalier, miljögifter och farliga ämnen
Här hittar du information olika typer av kemikalier, om tillstånd som krävs för att sprid bekämpningsmedel eller sanera PCB samt om giftfritt byggande. Då hittar också allmän information om kommunens tillsynsarbete inom kemikalier, gifter och andra skadliga ämnen.
Ett av Sveriges nationella miljökvalitetsmål lyder "Miljön ska vara fri från ämnen och metaller som skapats i eller utvunnits av samhället och som kan hota människors hälsa eller den biologiska mångfalden."
Östersunds kommuns miljö- och hälsoskyddsavdelning arbetar med tillsyn av kemikaliehantering hos både privatpersoner och företag. Vi arbetar tillsammans med Länsstyrelsen, Kemikalieinspektionen och andra ansvariga centrala myndigheter för att nå de miljökvalitetsmål som riksdagen beslutat om.
Giftfritt byggande
Byggsektorn står för cirka 40 % av all material- och energianvändning i Sverige. Totalt hanteras cirka 40 000 olika byggprodukter på marknaden, och dessa innehåller totalt fler än 20 000 kemiska ämnen.
Stora materialvolymer på runt 75 miljoner ton per år, kombinerat med byggnaders långa livslängd (100-200 år) ger en ökad risk för att byggvaror påverkar människors hälsa och miljön, både genom att ämnen sprids i naturen när material tillverkas eller byggnader rivs, men också genom att kemikalier utsöndras från material inbyggda i hus.
Som konsument är det svårt att helt komma undan kemikalier vid byggnationer, men hållbara materialval kan göra stor skillnad.
Byggvarubedömningen - lättare att välja rätt
Byggvarubedömningen är ett webbaserat verktyg som underlättar val av bygg- och förvaltningsmaterial som är bra för miljön. I databasen finns miljöbedömningar för de mest använda produkterna och varorna som används inom fastighetsbranschen.
Bakom sajten står ett 40-tal svenska byggföretag, större fastighetsägare, kommunala bostadsbolag, kommuner och landsting.
Gå till sajten Byggvarubedömningen
Materialen du bör vara medveten om
Många byggmaterial används flitigt trots att det finns kemikalierisker med dem, eftersom de positiva materialegenskaperna ibland väger tyngre än de kemiska riskerna.
På Stockholms stad webbsida finns mer en lista över material du bör vara medveten om kemikalieriskerna med.
Läs mer om kemikalier i byggmaterial på Stockholms stads webbsida