Livsmedel

Östersunds kommun arbetar för att se till så mat och dricksvatten från restauranger, caféer, producenter, butiker och andra livs­medels­verksamheter följer de krav som ställs i livsmedels­lagstiftningen.

Målet med vår verksamhet är att du som konsument aldrig ska behöva bli sjuk av mat eller dricksvatten. Du ska också kunna lita på att livsmedel är korrekt märkt och att du får det livsmedel som presenteras till exempel i menyer och på förpackningar.

Vill du veta mer om de kontroller vi gör i restauranger, butiker och hos livsmedelsproducenter? Besök vår sida om livsmedelskontroller.

Dricksvatten

Dricksvatten är vårt viktigaste livsmedel. Östersunds kommun arbetar kontinuerligt för att upprättahålla en god kvalitet på det vatten vi själva producerar, och kontrollerar också så att andra producenters vatten håller god kvalitet.

Läs mer om dricksvatten

Klagomål på livsmedelshantering

Om du har klagomål på livsmedelshanteringen i en butik, restaurang eller en annan livsmedelsverksamhet ska du i första hand vända dig direkt till butiken eller restaurangen. Om du inte får någon hjälp där så kan du vända dig till kommunens kundcenter.

Tänk på att om du vill lämna klagomål anonymt hos kommunen kan du inte lämna några uppgifter (telefonnummer, mejl, namn eller dylikt). Detta på grund av att dina uppgifter hamnar i en offentlig verksamhet och går att begära ut enligt Offentlighetsprincipen.

Matförgiftning

Matförgiftning är ett samlingsnamn på flera olika bakterier och virus som orsakar lite olika symptom men som har gemensamt att den som blivit sjuk har smittats genom maten eller vattnet.

Om du blir sjuk och misstänker att mat eller dricksvatten är orsaken ska du anmäla det till kommunen så fort som möjligt. Tänk på att anmäla så snart som möjligt efter att du blivit sjuk. Ju längre tid som går, desto svårare blir det för oss att utreda den misstänka matförgiftningen.

Så anmäler du misstänkt matförgiftning

Ring kommunens kundcenter på på 063-14 30 00. Tryck 3 för Fastigheter, byggande, gator och miljö.

Om du vill göra en anmälan anonymt hos kommunen kan du inte lämna några uppgifter (telefonnummer, mejl, namn eller dylikt). Detta på grund av att dina uppgifter hamnar i en offentlig verksamhet och går att begära ut enligt Offentlighetsprincipen.

Det här behöver kommunen veta när du anmäler misstänkt matförgiftning

Om du hör av dig till för att du blivit sjuk och misstänker att livsmedel eller dricksvatten orsakat sjukdomen så kommer vi att intervjua dig om bland annat följande:

  • Var och när du ätit, alltså plats, datum och ungefärlig tid
  • Vad måltiden bestod av (inklusive dryck)
  • tidpunkten då du insjuknade
  • vilka symptom du har
  • vad du har ätit det senaste dygnet, samt om du har ätit särskilt känslig mat den senaste veckan, till exempel ätit rå köttfärs eller druckit vatten från enskild brunn

Hur utreder kommunen misstänkta matförgiftningar?

Vi kontaktar alltid det aktuella livsmedelsföretaget eller den aktuella dricksvattenproducenten vid alla anmälningar om misstänkt matförgiftning. Om fler än en person har blivit sjuk gör kommunens livsmedelsinspektörer även en kontroll som bland annat omfattar personalhygien, rengöring och hanteringen av livsmedel i verksamheten, till exempel temperaturhållning och rengöring. Ofta tar vi också prover på den typ av livsmedel som den so anmäler har ätit.

Ibland kan det vara nödvändigt att lämna ett avföringsprov för att få reda på vilken bakterie eller parasit eller det virus som orsakat matförgiftningen. Kontakta sjukvårdsupplysningen eller din hälsocentral för rådgivning och eventuell provtagning.


Märkning och information

Livsmedelsprodukter ska vara märkta på ett sätt som du som konsument enkelt kan förstå när du handlar mat. Syftet med märkningen och livsmedelsinformationen är att du inte ska bli lurad och att du inte ska till exempel råka ut för allergiska besvär på grund av ingredienser som inte angetts på förpackningen.

Som konsument ska du kunna lita på livsmedlens äkthet, att de är det de utger sig för att vara, till exempel att du verkligen får oxfilé om det är det du beställer på en restaurang.

Rätt märkning gäller även livsmedel med skyddad beteckning. Exempel på sådana livsmedel är till exempel parmaskinka, kalixlöjrom och fetaost.

Om det till exempel står på menyn på en pizzeria att pizzan du beställer ska innehålla parmaskinka så måste det vara äkta parmaskinka med märket för skyddad beteckning på förpackningen. I annat fall måste man välja en annan beteckning på menyn, som till exempel lufttorkad skinka.

Du som konsument ska heller aldrig bli lurad att tro att ett livsmedel kommer från ett annat land, en annan stad än en annan region än det faktiskt gör.

Vill du veta mer om märkning och information så besök www.livsmedelsverket.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Tänk på att om du vill göra en anmälan anonymt hos kommunen kan du inte lämna några uppgifter (telefonnummer, mejl, namn eller dylikt). Detta på grund av att dina uppgifter hamnar i en offentlig verksamhet och går att begära ut enligt Offentlighetsprincipen.

Hjälpte informationen på sidan dig?
Sidan uppdaterad 2019-01-17