Matavfall

I Östersunds kommun sorterar vi ut matavfallet. Det finns speciella påsar och korgar att hämta på återvinningscentralerna, på biblioteken och på kundcenter. Idag komposterar vi matavfallet på vår avfallsanläggning på Gräfsåsen - så det är en kort transport!

Sedan slutet av 90-talet har Östersunds kommun sorterat ut matavfallet och komposterat det på Gräfsåsens avfallsanläggning. En period blev komposten till fin jord som medborgarna kunde köpa, men nu är det för mycket plast i matavfallet. Det enda komposten duger till nu är att använda den på anläggningen för att täcka den gamla deponin.

Vi behöver ha ett renare matavfall!

Vi har bytt till papperspåsar till matavfallet

Varför har vi bytt till papperspåsar?

Under hösten 2021 slutade vi köpa in bioplastpåsar och sedan dess köper vi in papperspåsar för matavfallet för att:

 • Få mindre plast i matavfallet
 • När vi har en rötningsanläggning fungerar inte bioplastpåsen i processen.

I oktober 2021 bildades Biogas i Jämtland Härjedalen AB. Det var startskottet till att bygga en anläggning för att röta regionens matavfall och göra biogas och biogödsel på Gräfsåsens avfallsanläggning.

De bioplastpåsar vi har haft bryts inte ner i rötgasanläggningen för det är en snabbare process än komposteringen. Därför byter vi till papperspåsar.

Många kommuner använder papperspåsar sedan tidigare och när Berg och Härjedalen nu inför insamling av matavfall så gör de det med papperspåsar. Det finns instruktioner för hur påsen ska användas på påsen.

Papperspåse för matavfall står i en grön korgliknande plastbehållare.

Påsar till matavfall måste få luft för att inte blötas upp och gå sönder. Det gäller både påsar av papper och påsar av bioplast.

Håller papperspåsarna då?

Ja! Papperspåsarna som är till för matavfall håller om de får stå luftigt.
Men vi fick en leverans av matavfallspåsar som inte höll måttet i början av 2022. Därför har vi gjort egna tester.

Kravet vi hade i upphandlingen var att påsen ska hålla 3 dagar och sedan kunna bäras i överkanten på väg till soptunnan. Vi har även testat den påse som vi nu har köpt in och som vi kommer att köpa i framtiden.

Hur har testerna gått till?

I testet använde vi väl fuktad kaffesump som vi lade i lika mängd i alla påsar och sen väntade vi i tre dagar. Då petade och skakade vi i påsarna och dokumenterade resultatet.

I samband med testet av påsar testade vi också matavfallskorgarna.

Vad blev resultatet?

Bioplastpåsen och den nya papperspåsen som vi har köpt in fick samma resultat:

 • De höll oavsett vilken korg de var i.
 • Även limfogen på papperspåsen höll, och trots att påsen blev missfärgad av kaffesumpen hade den bra hållbarhet.

Påsar från den felaktiga leveransen innehöll två olika kvaliteter, en lite glansigare och en lite strävare. Ingen av dem blev missfärgad av kaffesumpen, men båda gick sönder om man skakade eller petade på dem.

Den bästa matavfallskorgen är "Mathilda" enligt vårt test.

Matavfallskorgen Mathilda är den korg vi planerar att köpa in framöver. I den korgen klarade sig även den sämre påsen vilket troligen berodde på att Mathilda har höga "flänsar" i botten som ger en bra ventilation och bra upptorkning av matavfallet.

De andra korgarna fungerade också med den bästa papperspåsen.

Grön påse med texten biobag på. Påsen är fylld med kaffesump.

Gamla bioplastpåsen höll för testet även om den blev lite missfärgad.

Brun papperspåse med svart text och symboler för matavfall på. Nedtill ser påsen blöt ut, men den är hel. Påsen hålls upp av en hand.

Papperspåsen håller också, fastän den är missfärgad i botten.

Papperspåse som är trasig i botten.

Påsarna från felleveransen gick sönder i testet.

Papperspåse för matavfall står i en grön korgliknande plastbehållare.

I den här korgen som är väldigt luftig klarar sig alla kvaliteter på papperspåse för matavfall bra. De andra korgarna fungerar bra med den bästa matavfallspåsen.

Kan jag använda bioplastpåsarna tills de är slut?

Ja. Du kan i lugn och ro använda bioplastpåsar tills ditt lager är slut, eller åtminstone tills biogasanläggningen är i drift. Kommunen köper inte längre in bioplastpåsar utan bara papperspåsar till matavfallet.

När biogasanläggningen är i drift kan du inte längre använda matavfallspåsar av bioplast. Bioplasten bryts inte ner tillräckligt fort och snurrar istället in sig i de stora matarskruvarna.

Fyllda matavfallspåsar både av papper och bioplast

Kan jag använda den gamla korgen till papperspåsen?

Ja. Den korg du har till bioplastpåsen går också att använda till papperspåsen. Papperspåsen är högre, men vik ner kanten. Då blir det också väldigt tydligt att påsen inte kan fyllas ända upp, utan bara till den streckade linjen på påsen.

Tre olika gröna korgar för matavfall med en brun papperspåse med nedvikta kanter i varje

 

Det går också bra att inte veckla ut påsens botten utan vika undan den. Då blir botten dubbel och inte blöt förrän du tar ur påsen ur korgen och rullar ihop den.

Brun papperspåse i grön korg för matavfall. Påsens botten är dubbelvikt.

Varför ska vi sortera ut matavfallet?

 • Matavfallet innehåller bland annat kväve som kan användas till att gödsla åkermark med.
 • Matavfallet innehåller energi som kan användas som bränsle.
 • Att elda upp matavfallet är stort slöseri med näringen och energin.
 • Vi kan kompostera matavfallet här i Östersund, men om det inte är utsorterat utan är blandat med restavfallet så eldas det upp i Sundsvalls sopförbränningsanläggning. Det är en onödig transport och vare sig matens näring eller energi kan nyttjas optimalt.

Varför är det viktigt att matavfallet är rätt sorterat?

Det är superviktigt att det inte blir plast i komposten för i så fall hamnar den i naturen.

Bitar av plast, porslin och metall bryts inte ner i komposten. Vi sorterar ut så gott det går, men det är ändå för mycket felaktigt i komposten. Idag använder vi jorden på Gräfsåsen för att täcka deponin.

Hitta rätt påsar till matavfallet!

På återvinningscentralerna och kommunens kundcenter kan du hämta både matavfallspåse och en korg att ha påsen i, helt gratis.

Det finns också påsar för matavfall på biblioteken i Östersund, Torvalla, Brunflo och Lit. Påsarna är tillgängliga när biblioteken är öppna.

Placera korgen någonstans i hemmet där den står bra. Vanligast är att ha den under diskbänken men något annat ställe kanske passar bättre för dig.

Vad ska jag slänga i matavfallspåsen?

I matavfallspåsen slänger du:

 • resterna från din tallrik
 • skal från frukt och grönsaker
 • kaffesump med filter och tepåsar av papper
 • hushållspapper

Släng inte detta i matavfallspåsen:

 • ingen plast; påsar eller förpackningar även om det står att det är biologiskt nedbrytbart.
 • ingen tobak (snus, cigaretter)
 • inget trädgårdsavfall
 • inga mediciner
 • inget tuggummi
Ett vitt äppelskrutt med grön bakgrund. Texten MATAVFALL

Ny symbol för matavfall

Tre bästa tipsen för att sortera ut matavfall

 1. Använd rätt påse! Det ska vara en påse som bryts ner, sådana kan du hämta på återvinningscentralerna, på biblioteken och på kundcenter. Har du ingen? Använd en papperspåse som inte har någon plasthinna.
 2. Töm förpackningarna! Förpackningarna är inte matavfall och de bryts inte ner i komposten.
 3. Ge påsen luft och byt påsen ofta! Låt matavfallet torka ut genom att ha påsen i en luftig behållare, gärna den korg som du kan få på återvinningscentralen. När påsen är full lägger du den i kärlet för matavfall.

Problem med matavfallet och påsarna

Försök alltid att minska svinnet av mat. Håll kylskåpet och frysen kall och lukta och smaka på maten innan du slänger den. Det finns mängder av knep för att minska matsvinnet och på så sätt minska kostnaderna för dig och miljön samtidigt!

Men det där som luktar illa, är grönt av mögel eller är matrester från tallriken - det lägger du i påsen för matavfall.

Det luktar

Det kanske är för blött i matavfallspåsen? Låt matavfallet rinna av innan du lägger det i påsen. Du kan också blanda i hushållspapper, tidningspapper, äggkartong (av papper) eller servetter som suger upp det blöta i matavfallet.

Se till att matavfallspåsen får luft! Den får inte stängas in i en plasthink eller plastpåse. Använd korgen för matavfallspåsar som du kan hämta på återvinningscentralen eller kundcenter.

Påsen går sönder om den är blöt

Påsen måste stå så att den får luft och matavfallet torkar upp lite. Använd en korg du kan hämta på återvinningscentralerna eller på kundcenter.

- soppa, mjölk och sås, lägg några rutor hushållspapper i vasken och häll ut matavfallet genom pappret.

- melon, tomat och annan blöt frukt och grönt kan du vira in i tidningspapper eller hushållspapper.

- olja, stekfett och frityrolja kan du hälla i en flaska och stoppa i tunnan för restavfall till förbränning, eller ta med till återvinningscentralen. Fettet som kommer till återvinningscentralen blir till nya produkter som tvål till exempel!

Lägg gärna tidningpapper, en bit äggkartong (av papper), hushållspapper eller tidningspapper i påsen så att det blöta sugs upp av pappret.

Påsen kan se ganska blöt ut och ändå hålla. Fläckarna i pappret blir när avdunstningen från matavfallet går genom pappret och i stället för genom öppningen.

Blå tratt på plastflaska och två blå trattar framför flaskan.

Skruva av tratten och sätt på en kork när flaskan är full. Ta med till återvinningscentralen, eller lägg i ditt sopkärl.

Brun papperspåse med stor blöt fläck. Man kan ana apelsinskal inne i påse. Påsen har texten "Titta vad bra! Papper istället för plast"

Den här påsen är inte främst tänkt att ha matavfall i, men den fungerar ändå, trots att den ser blöt ut.

Flugor i påsen eller i matavfallskärlet

Förslut påsen och lägg den i tunnan för matavfall även om påsen inte är full. Spola av korgen för matavfallspåsen och tvätta av platsen där du har matavfallet inomhus.

Ställ fram tunnan för matavfall för tömning vid nästa tillfälle och tvätta ur den när den är tom. Du kan droppa i lite ättika i tunnan efteråt. Det tar bort flugorna och den dåliga lukten. Eller så strör du trädgårdskalk i botten av tunnan och eventuellt runt om tunnan så håller sig flugorna borta.

Om det är rent och torrt trivs inte flugorna.

Papperspåsen går inte att knyta

Nej, det är sant att papperspåsen inte går att knyta. Men på insidan av påsen finns det en streckad linje.

Fyll bara på med matavfall till den linjen, då kan du rulla ihop påsen och rullar du ganska hårt, så kommer det att hålla även om påsen hamnar upp och ner i matavfallskärlet.

Hoprullad matavfallspåse av papper med blöta fläckar
Skal av bananer, apelsiner och lök i en papperspåse för matavfall

Fyll påsen till linjen, och rulla ihop påsen.

Vad händer med matavfallet när du slängt det?

Matavfallet hämtar vi med en sopbil och kör det till Gräfsåsens avfallsanläggning. Där blandar vi det med trädgårdsavfall och lägger ut i långa strängar utomhus. I strängarna börjar matvfallet och trädgårdsavfallet att kompostera. Vi håller koll på temperatur och blandar om innehållet då och då.

När komposteringen är klar har det blivit jord. Jorden använder vi till att täcka över våran gamla deponi.

Strängar av kompost. Två är täckta av dukar. I bakgrunden ångar det av komposten när den vänds med ett arbetsfordon.

Östersunds kommun planerar att tillsammans med länets kommuner bygga en biogasanläggning där matavfallet ska bli till fordonsgas och biogödsel. Det är en bättre behandling av matavfallet än att kompostera det.

Vad vinner du på att sortera rätt?

Det blir billigare och du bidrar till minska ditt klimatavtryck.

Du som bor i hus eller villa betalar en årsavgift för matavfallskärlet, så du kan lika gärna ställa fram den varje tillfälle det är sophämtning. Matavfallet utgör en ganska stor andel av det avfall du får hemma. För restavfallskärlet betalar du varje gång så om du inte måste tömma det kärlet varje gång - då spar du pengar.

Det är ett sätt för dig att minska din klimatpåverkan. Om du sorterar ut matavfallet så blir den näringen och energin omhändertagen på ett bättre sätt än om du låter det gå till förbränning.

Vad händer om du slänger matavfall i brännbara påsen?

Mat som slängs i påsen för restavfall för förbränning fraktas till Sundsvall och eldas upp för att göra fjärrvärme. Ju mer mat som slängs i påsen för restavfall, desto fler lastbilar måste vi köra till Sundsvall. Idag kör vi mer än en lastbil om dagen med restavfall till Sundsvall för förbränning. Det bekostar vi med tömningsavgifter.

Du betalar en avgift varje gång du behöver tömma din tunna för restavfall. Om du sorterar ut förpackningar och matavfall och slänger det där det ska vara, behöver du inte ställa ut tunnan lika ofta. Därmed behöver du inte betala lika mycket.

Dessutom mår inte miljön bra av de utsläpp som skapas av lastbilarna som åker till Sundsvall.

Vad händer om du slänger skräp i matavfallspåsen?

Om du slänger förpackningar och annat skräp i matavfallspåsen eller matavfallstunnan så hamnar skräpet på Gräfsåsens avfallsanläggning. Skräpet bland matavfallet komposteras inte. Det betyder att den jord som bildas efter komposteringen är full av plast och skräp. Jorden kan inte användas till att odla i eller anlägga gräsmattor i parker till exempel. Den används just nu bara till att täcka över vår gamla deponi.

Om matavfallet som kommer till Gräfsåsen är fritt från skräp så skulle jorden till exempel kunna användas av både privatpersoner som vill anlägga trädgård eller av entreprenörer som vill bygga nya fina parker och annat.

Bröd i plastpåse bland matavfallspåsar
Sidan uppdaterad 2022-09-11