Aktuellt inom avfall och återvinning

Här hittar du aktuell information och aktuella kampanjer som rör avfall och återvinning.

För att möta nya krav och ge bättre service

Poster för kampanjen Europa minskar avfallet

Du vet väl om att för att producera ett par jeans går det åt många 1000 liter vatten? Kläderna produceras ofta i länder där vatten är en bristvara. Så du släng inte dina kläder för att låta dem brinna upp!

Avfall VA har gjort en kartläggning av vilka möjligheter det finns att återbruka och återvinna kläder i Östersund. Läs rapporten här. Pdf, 586.9 kB. Det kan mycket väl finnas fler ställen som borde ha varit med i rapporten - hör gärna av er via Kundcenter.

Kom in på obemannad återvinningscentral

I höst kan du besöka återvinningscentralen i Lit under samma tider som återvinningscentralen i Odenskog är öppen om du har ett Kretskort.

Läs mer om vårt kretskort och den obemannade återvinningscentralen.

Gul vägg med stora skyltar för information om farligt avfall. På golvet står stora blå behållare för farligt avfall

Mobil återvinningscentral i kvarteret eller i byn

Vi fortsätter arbetet för att göra det lätt att göra rätt med avfall. Därför håller vi på att utforma ett system för en mobil återvinningscentral som kommer att öka tillgängligheten och minska avståndet till att återvinna stort och tungt avfall.

Läs mer om planerna på mobil återvinningscentral.

Trädgårdsavfallet kan berika dina odlingar och rabatter

Gör jord av gräsklipp, löv, kvistar och grenar från din egen trädgård.

Här får du tips på hur trädgårdsavfallet kan bli till nytta i din trädgård

Gräs och vissna prästkragar

Vi byter symbol och namn på avfallet

Det finns symboler och namn på avfallsslag som alla kommuner i Sverige, Norge, Danmark, Finland och Island kan använda sig av. Det är många som har börjat använda dem, och nu gör Östersunds kommun det också.

Se symbolerna och namnen och lär dig mer om sortering

Vit ihopknuten soppåse på svart bakgrund. Text restavfall

Lokala regler för hantering av avfall prövas

I de lokala förskrifterna för avfall finns reglerna för hur du som kund ska lämna avfall till kommunen. Nu är det dags att revidera dem och ett förslag är klart.

Läs det nya förslaget Pdf, 481.2 kB. och de lokala föreskrifter som gäller idag.

Ge och ta ur biståndskuren på lördagar och söndagar

Vi provar "ge och ta" ur biståndskuren på lördagar och söndagar för biståndsorganisationerna kan inte tömma kuren under helgen.

Läs mer om hur det ska gå till under återbruk.

Ett ljusgrönt skjul med öppen framsida. I skjulet finns det möbler och leksaker på golv och vägghyllor.

Återvinningscentral i kvarteret eller i byn - mobil återvinningscentral

Vi fortsätter arbetet för att göra det lätt att göra rätt med avfall. Därför håller vi på att utforma ett system för en mobil återvinningscentral som kommer att öka tillgängligheten och minska avståndet till att återvinna stort och tungt avfall.

Än så länge är det inte klart var den mobila återvinningscentralen ska ställas upp, hur länge den ska finnas på plats, när den ska komma eller om vi kan ta emot allt grovavfall och farligt avfall. Men vi vet att vi vill öka servicen till våra kunder genom att göra det lättare att återvinna och helst återanvända saker som de själva inte längre vill ha.

Den mobila återvinningscentralen kan ställas upp i ett samhälle, en by eller inne i stan där det blir en bra plats dit boende kan ta sitt grovavfall.

Miljönär – bli rik på att minska avfallet

Det är bra för plånboken och bra för miljön att laga, låna och återanvända. Avfallet minskar när sakerna används längre och vi därmed använder resurserna bättre.

Köp secondhand i första hand

I Östersunds kommun finns det en mängd lokala butiker och verksamheter där du kan handla miljösmart genom att handla second hand, reparera något du redan har eller låna något. Alla som är miljönärmärkta finns på miljönär.se.

Tipsa oss gärna om fler verksamheter, din egen, eller någon annans, genom att kontakta kundcenter.

Rensa som en miljönär

Att laga det som går att laga och förlänga livstiden handlar om att visa respekt för dina grejer och för vad det faktiskt kostat på miljön att producera dem, även efter din tid med dem!

Är det dags att rensa? Ladda ner miljönär-metoden Pdf, 1.8 MB..

Sidan uppdaterad 2022-11-18