Aktuellt inom avfall och återvinning

Här hittar du aktuell information och aktuella kampanjer som rör avfall och återvinning.

Aktuellt just nu

Plocka skräp

Logga skräpplockardagar

Nu har skräpet tinat fram och Håll Sverige rent bjuder in till skräpplockningskampanj.

Kommunen hämtar förpackningarna 2024

Från januari 2024 tar kommunerna över ansvaret för att samla in förpackningar på återvinningsstationer och i soprum. Fram till dess är det förpacknings och tidningsinsamlingens (FTI) ansvar.

Läs vad det betyder för ägare av villor och flerbostadshus.

Illustration av återvinningsstation

Kretskortet - en obemannad återvinningscentral

I höst kan du besöka återvinningscentralen i Lit under samma tider som återvinningscentralen i Odenskog är öppen om du har ett Kretskort.

Läs mer om vårt kretskort och den obemannade återvinningscentralen.

Gul vägg med stora skyltar för information om farligt avfall. På golvet står stora blå behållare för farligt avfall

Släng inte dina kläder

Poster för kampanjen Europa minskar avfallet

Du vet väl om att för att producera ett par jeans går det åt många 1000 liter vatten? Kläderna produceras ofta i länder där vatten är en bristvara. Så du släng inte dina kläder för att låta dem brinna upp!

Avfall VA har gjort en kartläggning av vilka möjligheter det finns att återbruka och återvinna kläder i Östersund. Läs rapporten här. Pdf, 586.9 kB. Det kan mycket väl finnas fler ställen som borde ha varit med i rapporten - hör gärna av er via Kundcenter.

Trädgårdsavfallet kan berika dina odlingar och rabatter

Gör jord av gräsklipp, löv, kvistar och grenar från din egen trädgård.

Här får du tips på hur trädgårdsavfallet kan bli till nytta i din trädgård

Gräs och vissna prästkragar

Sortera ditt avfall - broschyr

Nu finns en ny sopsorteringsguide som också ger tips om hur man får det att fungera med matavfallspåsen. Sortera ditt avfall - så här enkelt är det.

Matavfallspåse i korg med ögon, mun, armar och ben. Den ser ut att röra på sig medan matavfall faller ner i påsen.

Vad händer med insamlad plast?

Vi sorterar ut plast som pulkor och plastmöbler för sig på återvinningscentralen i Odenskog. Vi skickar iväg den till entreprenör för sortering och återvinning.

Läs mer om plaståtervinning.

Plaststol som symbol för plast, lila bakgrund

Kretsloppspark för att minska avfallet

Kretsloppspark är ett ställe där det du inte längre vill ha kan få ett nytt liv och bli återanvänt, återvunnet eller i sista hand faktiskt bli ett avfall.
Vid en Kretsloppspark kommer det också att finnas en återvinningscentral och det behöver vi för den i Odenskog är för liten.

Läs mer om arbetet för en Kretsloppspark.

Vi byter symbol och namn på avfallet

Det finns symboler och namn på avfallsslag som alla kommuner i Sverige, Norge, Danmark, Finland och Island kan använda sig av. Det är många som har börjat använda dem, och nu gör Östersunds kommun det också.

Se symbolerna och namnen och lär dig mer om sortering

Vit ihopknuten soppåse på svart bakgrund. Text restavfall

Nya lokala regler för hantering av avfall är beslutade

I de lokala förskrifterna för avfall finns reglerna för hur du som kund ska lämna avfall till kommunen. Det är nya föreskrifter som gäller från 2022-12-20.

Läs de nya föreskrifterna. Pdf, 472.8 kB.

Biståndskuren är stängd

Biståndskuren på Odenskogs återvinningscentral är stängd sedan 30 juni 2023. Lämna istället återbruk direkt till biståndsorganisationer.

Läs mer om återbruk.

Ett ljusgrönt skjul med öppen framsida. I skjulet finns det möbler och leksaker på golv och vägghyllor.

Skräpplockardagar 2023

Man kan ju fråga sig varför det här skräpet ligger här. Men det ska inte ligga kvar i alla fall - låt oss hjälpas åt att plocka upp det!

logga för Skräpplockardagarna

Skräpplockardagar 2023

När snön har tinat bort på riktigt då kommer skräpet fram, då är det dags att göra en insats.

Anmäl er skola eller förskola till skräpplockardagarna.

Efter att du skickat in din anmälan kommer ett bekräftelsemejl med information om hur du som anmäler en förskola, skola eller förening kan beställa kostnadsfria påsar i Håll Sverige rents webbshop. Du måste alltså göra en beställning i webbshoppen för att få påsar, de skickas inte automatiskt till alla som anmält sig här.

Läs mer och anmäl er till Skräpplockardagarna!

Två flickor som går fyller en stor säck med skräp på en blåsig strand.

Vi hämtar ert sorterade skräp

Sortera skräpet redan när ni plockar; det mesta skräpet är förpackningar som går att återvinna! Mindre mängder sorterat skräp kan ni slänga i er egen sopsortering, eller så kan vi på Avfall Återvinning och Lundstams se till att ert sorterade och väl uppmärkta skräp blir hämtat.

Hur du sorterar sopor?

När ni plockat skräp färdigt för i år; fyll i formuläret nedan och beställ hämtning. Det är den vanliga insamlingsbilen eller en servicebil från oss eller Lundstams som kommer och hämtar ert skräp. I möjligaste mån hämtas skräpet i samband med ordinarie hämtning. Ge oss en veckas framförhållning så vi kan planera in hämtningarna. På landsbygden försöker vi hitta den smidigaste lösningen så vi slipper köra extra.





Har ni sorterat ert skräp * (obligatorisk)
Har ni sorterat ert skräp


Vilka avfallsslag har ni hittat och sorterat ut?
Vilka avfallsslag har ni hittat och sorterat ut?












Är de uppmärkta säckarna/påsarna framställda synligt vid eller i sopbod eller liknande?
Är de uppmärkta säckarna/påsarna framställda synligt vid eller i sopbod eller liknande?



Vad händer med den insamlade plasten?

Fortsätt att sortera ut plasten. Bara då är det möjligt att återvinna den. Om plasten är inblandad i restavfallet som går direkt till förbränning så kommer plasten inte att återvinnas alls. Det sker utveckling som leder till bättre sortering och därmed ökad återvinning av plasten.

Så vad händer med plasten?

På återvinningscentralen i Odenskog samlar vi in plast för sig. Det är till exempel pulkor och plastmöbler, alltså inte förpackningar. Plasten går vidare till en entreprenör som sorterar upp den för att den ska återvinnas. Tyvärr är det inte så stor andel som kan återvinnas. Men kommunen för dialog med flera aktörer för att få till en bättre återvinning av plasten.

Det är svårt att sortera upp plasten och en anledning är att det finns så många olika sorter. En del plaster går inte heller att återvinna. Men det pågår flera initiativ och teknikutvecklingen går framåt för att förbättra sortering och återvinning.

Brödpåsar och andra plastförpackningar måste sorteras ut

Förpackningarna* ska lämnas till återvinningsstationens container. Det kravet har gällt sedan mitten av 90-talet. Andelen plastförpackningar som återvinns är högre än för övrig plast. Återvinningen är fortfarande ganska låg, cirka 30%. Men en stor förändring förväntas då plastindustrin gör en stor satsning på en ny sorteringsanläggning där Sveriges alla plastförpackningar ska kunna sorteras

*Förpackningar är det som innehåller det du ville köpa, som brödpåsar, ketchupflaskor, lådor med skruv.

Plaststol som symbol för plast, lila bakgrund

Miljönär – bli rik på att minska avfallet

En tjej som sitter på en stol bland kläder och saker som hon lagat, lånat och handlat på second hand. Det är bra för plånboken och bra för miljön. 

Det är bra för plånboken och bra för miljön att laga, låna och återanvända. Avfallet minskar när sakerna används längre och vi därmed använder resurserna bättre.

Köp secondhand i första hand

I Östersunds kommun finns det en mängd lokala butiker och verksamheter där du kan handla miljösmart genom att handla second hand, reparera något du redan har eller låna något. Alla som är miljönärmärkta finns på miljönär.se.

Tipsa oss gärna om fler verksamheter, din egen, eller någon annans, genom att kontakta kundcenter.

Rensa som en miljönär

Att laga det som går att laga och förlänga livstiden handlar om att visa respekt för dina grejer och för vad det faktiskt kostat på miljön att producera dem, även efter din tid med dem!

Är det dags att rensa? Ladda ner miljönär-metoden Pdf, 1.8 MB..

Sidan uppdaterad 2023-08-29