Prao

Ung tjej får hjälp av äldre kille att tillaga mat i restaurangkök

OBS! Vårens återstående Prao är inställd på grund av corona-/covid 19-situationen.

Prao (Praktisk arbetslivsorientering) innebär för många den första kontakten med arbetslivet. Här får du som elev lämna skolan några dagar för att prova på ett arbete. Prao ger dig möjlighet att se hur det fungerar i ute i verkliga arbetslivet och brukar vara roliga och spännande dagar.

Vi erbjuder dig som elev i den kommunala grundskolan tio dagars praktik under årskurs åtta. Det är kommunens praosamordnare som ser till att det finns praoplatser till alla elever.

För vissa elever blir praoperioden avgörande för framtida yrkesval. Det är inte ovanligt att engagerade elever blir erbjudna sommarjobb eller goda referenser och fina vitsord. Det viktigaste för oss är att du får en god teoretisk och praktisk förståelse för arbetslivet och att du får fundera på vad du vill arbeta med i framtiden.

Välja praoplats

Du hittar alla praoplatser du kan välja mellan i praobanken www.samverka.nulänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Välj minst tre praoplatser du är intresserad av, och rangordna dessa. Förhoppningen är att både du och dina klasskamrater ska kunna få en plats utifrån just era önskemål.

Om du vill ordna egen praoplats måste du först ta kontakt med din studie- och yrkesvägledare (SYV) på skolan för att se om det är möjligt.

En dryg vecka innan praoperioden får du veta var du ska vara och vem du ska kontakta för mer information om praoplatsen. Du kommer att få i skoluppgift att skriva ett brev om sig själv.

Praoperioder läsåret 2019/2020:
Höstterminen 2019

Vecka

Skola (antal elever)

41

Storsjöskolan (51)

42

Storsjöskolan (52)

43

Lugnviksskolan, Treälvsskolan (79)

45

Kastalskolan (81)

46

Torvallaskolan (68)

47

Parkskolan (73)

48

Vallaskolan (80)

49

Östbergsskolan (81)

Vårterminen 2020

8

Lugnviksskolan (28)

9

Storsjöskolan (51)

11

Storsjöskolan (52)

12

Kastalskolan (81)

13

Torvallaskolan (68)

14

Parkskolan (73)

17

Östbergsskolan (81)

19

Vallaskolan (80)

20

Treälvsskolan (51)

Lunch under praoveckan

Under praoveckan får du som praoar i centrala Östersund möjlighet att äta lunch på Sport­hallen (intill Jämtlands Gymnasium Wargentin). Du måste dock meddela detta till din studie- och yrkesvägledare i förväg.

Är det inte möjligt att äta på en skola får du 41 kronor i ersättning per dag för dina utlägg. Du fyller då i en särskild blankett som finns hos din studie- och yrkesvägledare. Ersättningen sätter vi då in på ditt bankkonto efter avslutad prao.

Din studie- och yrkesvägledare kan svara på frågor om vilka praoplatser som erbjuder mat på närliggande skola respektive ger ersättning för utlägg.

Försäkring

Du som elev är försäkrad genom skolan även under praoveckan.

Försäkringar

Vill du ta emot en eller flera praoelever?

På sidan Praohandledare hittar du information om hur du går tillväga för att ta emot praoelever.

Praohandledare

Anmäl ditt företag att ta emot någon eller några praoeleverlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Hjälpte informationen på sidan dig?
Sidan uppdaterad 2020-03-30