Skolfam
Arbetsmodellen Skolfam — Skolsatsning inom familjehemsvården — syftar till att ge familjehemsplacerade barn samma möjligheter att lyckas i skolan som andra barn.
Skolfam är en satsning som ska stärka skolresultaten hos långvarigt familjehemsplacerade barn. Det långsiktiga målet är att barnet ska gå ut årskurs nio med behörighet till gymnasieskolan.
Barnets delaktighet
Barnets åsikter och tankar är viktiga i Skolfam. Det är de vuxna som ska skapa bra förutsättningar, men barnets delaktighet är viktig för att insatserna ska göra nytta.
Skolfam i Östersund
I Östersunds kommun startade Skolfam under 2018. Cirka 20 familjehemsplacerade barn kommer att genomgå kartläggning under läsåret 2018/2019. Barnen är familjehemsplacerade av Östersunds kommun i den egna kommunen och i övriga kommuner i länet. Skolfam riktar sig till barn i förskoleklass upp till och med årskurs åtta. Varje barn följs därefter under hela grundskoletiden under förutsättning att barnet fortfarande är familjehemsplacerat.
Satsningen drivs i samverkan mellan Barn- och utbildningsförvaltningen och Social- och arbetsmarknadsförvaltningen i Östersund och bekostas de första tre åren av medel från kommunens sociala investeringsfond.
Du som är barn
Du som är barn och med i Skolfam får regelbundet möjlighet att komma till tals och uttrycka dina åsikter. De vuxna ska både lyssna och ta hänsyn till dina åsikter för att det ska bli så bra som möjligt för dig kring skolarbetet.
Du som är förälder
Du som är förälder har värdefull kunskap om barnet, som är viktig att Skolfamteamet får ta del av. Den samlade kunskapen gör det lättare att hitta lösningar och ge rätt stöd till barnet.
Du som är familjehem
Du som är familjehemsförälder har en mycket viktig uppgift i att stödja och uppmuntra barnet i skolarbetet. Du kommer att erbjudas stöd av Skolfamteamet kring exempelvis läxläsning och i frågor som rör barnets lärandeutveckling.