Stadsmuséet/Ahlbergshallen

Bilden visar Stadsmuseet i Östersund

I centrala Östersund hittar du Stadsmuséet och Ahlbergshallen. Byggnaden ligger i korsningen Rådhusgatan-Biblioteksgatan.

Stadsmuséet

I husets nedre plan driver Föreningen Gamla Östersundlänk till annan webbplats Stadsmuséet där de visar sina samlingar över stadens historia.

  • Museet är öppet lördagar 12.00 - 15.00.
  • Under sommaren, 15/6-23/8 hålls museet öppet vardagar 10.00-16.00, lördag-söndag 12.00-15.00.

För guidad visning ring Stadsmuséets expedition, telefon 063-12 13 24 eller 063-14 38 91.

Här visas en del av Olof Ahlbergs mindre skulpturer och föremål. Skulptursamlingen donerades till Östersunds kommun några år efter konstnärens bortgång 1956. Olof Ahlbergs samlingar har givit namnet till utställningshallen i övre planet.

Flera av Olof Ahlbergs konstverk har placerats i offentliga rum, bland annat i Rådhuset och Storsjöteatern. I biblioteket på Mittuniversitetet Campus Östersund och på Folkhälsoinstitutet finns flera av hans skulpturer.

Ahlbergshallen

I husets övre plan finns skulpturhallen samt två utställningsrum som används för konst­utställningar. Utställningsverksamheten är föreningsdriven av Härke konstcentrumlänk till annan webbplats och Östersunds konstklubblänk till annan webbplats. Under året arrangerar de regelbundet utställningar med ekonomiskt stöd av Östersunds kultur- och fritidsnämnd.

Balkongrummet högst upp är en träffpunkt för de föreningar som är verksamma i huset.

Utställningar

Här kan du ladda ner Ahlbergshallens utställningsschema:

Sidan uppdaterad 2017-03-01