Publicerad 2018-01-02

Jubileumsfestival i Staare

Den 5-11 februari firar vi 100-årsjubileet av det första samiska landsmötet i Sverige.

Grön logotyp för Staare

2018 är utropat till ett samiskt jubileumsår. Då är det 100 år sedan det första samiska landsmötet anordnades i Staare (Östersund) på svenska sidan av Saepmie.

Alla är välkomna att vara med

Det blir ett år med festligheter och firande men en av höjdpunktena är jubileumsveckan den 5-11 februari. Då samlas samiska organisationer i stan för möten, firande och föredrag. Det blir mat, hantverk, musik, konst, föreläsningar och mycket mer.

Festivalen är öppen för allmänheten och kommer att erbjuda något för alla. Jubileumsveckan är en möjlighet för samer att träffas på tvärs av landgränserna och för lokalbefolkningen och turister att lära sig mer om den samiska kulturen.

Officiell invigning den 6 februari

Missa inte den officiella invigningen av jubileumsåret den 6 februari, samernas nationaldag. Det blir tal och underhållning på Rådhustrappan klockan 17. Du kan också hämta en jubileumsflagga på Östersunds bibliotek klockan 11-17.

Här hittar du program och kan läsa mer om firandet.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Jubileumsåret Staare 2018 ägs gemensamt av alla samiska organisationer. Stiftelsen Gaaltije planerar, koordinerar och skapar förutsättningar för jubileumsåret Staare 2018 på uppdrag av de samiska organisationerna. Projektägare är Stiftelsen Gaaltijelänk till annan webbplats. Finansiärer och samarbetspartners är Östersunds kommun, Samefonden, Region Jämtland Härjedalen och Kulturrådet.

Samisk förvaltningskommun

Östersunds kommun ingår i förvaltningsområdet för samiska. Det innebär att samer ges möjlighet att använda samiska i kontakter med kommunen och att samer har rätt till förskoleverksamhet och äldre­omsorg helt eller delvis på samiska. 

Här kan du läsa mer om vilka områden som ingår i lagstiftningen

Sidan uppdaterad 2018-01-04

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen