Publicerad 2017-04-21

Biltvätt på gatan – en riktig miljöbov

Fler än 9 av 10 jämtar anser att det är viktigt att agera miljövänligt i sin vardag. Ändå fortsätter många att tvätta bilen på gatan eller uppfarten hemma, med påföljden att skadliga tungmetaller och kemikalier rinner rakt ner i närmaste vattendrag, till exempel Storsjön - som de flesta i Östersund får sitt dricksvatten ifrån.

Den 22-23 april är det dags för Stora Biltvättarhelgenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, en kampanj för renare vatten med branschorganisationen Svenskt Vatten och Sveriges kommuner som avsändare.

Kampanjen vill upplysa om gatubiltvättandets negativa påverkan på dricksvattnet och miljön.

- Många tror nog att det som rinner av bilen när man tvättar renas innan det rinner ut i exempelvis Storsjön, Locknesjön eller Näkten men det gör det inte. Alla tungmetaller, oljerester och andra kemikalier som vi tvättar av bilen åker med dagvattnet rätt ut i sjön, som ju är vår dricksvattentäkt, säger Jenny Florberger, utredningsingenjör på Vatten Östersund.

Vad använder du din #biltvättartid till?

En fördel med att välja bort gatutvätten – du kan använda tiden på biltvätten till precis vad du vill!

 

Kanske passa på att äta en korv eller "beundra bilens vackra former", som exempelvis sociala medier-stjärnan Lucas Simonsson gör i filmen ovan?

 

Dela gärna med dig av vad du använder din #biltvättartid till i sociala medier!

Förbjudet att tvätta på gatan sedan i vintras

Numera är det faktiskt till och med totalförbjudet att tvätta bilen på gator och uppfarter där smutsvattnet sedan rinner ner till dagvattennätet. I december förra året blev Minnesgärdets vattentäkt och omgivande vatten vattenskyddsområde och började då omfattas av nya vattenskyddsföreskrifter, med bland annat stopp för biltvätt på gatan som följd.

- Kommunen ansökte redan 2013 om att skapa vattenskyddsområdet, framförallt i syfte att kunna vara säkra på att vi har tillgång till rent och tryggt dricksvatten även i framtiden. Med de klimatförändringar vi ser idag så blir påfrestningen på dagvattnet allt större, så vi behöver jobba både på övergripande nivå exempelvis som här med föreskrifter och tillsyn, men också med beteendeförändring och medvetenhet om hur alla våras dagliga liv och handlingar kan påverka vår miljö, säger Jenny Florberger.

120 000 gatutvättar i Östersunds kommun varje år

Ungefär två tredjedelar av alla bilar som tvättas i Sverige tvättas hemma på gatan eller uppfarten. Totalt handlar om det drygt 20 miljoner tvättar, vilket betyder att enbart vi i Östersunds kommun släpper ut föroreningar till dagvattnet, och därmed vårt eget dricksvatten, ungefär 120 000 gånger per år! Varje tvätt beräknas kosta miljön ungefär 200 kronor.

- Man tror ofta att man sparar pengar på att tvätta bilen själv, men egentligen flyttar man bara kostnaden någon annanstans, i det här fallet till miljön och dricksvattnet. Det är en kostnad som ens barn eller barnbarn kommer få betala istället, i form av bland annat miljösaneringar, säger Helena Jansson, miljöinspektör på kommunens miljö- och hälsoskyddsavdelning.

Åka till biltvätten - en hjälteinsats för miljön

Att åka till en biltvätt istället för att tvätta på gatan är en riktig hjälteinsats för dricksvattnet och miljön. Ännu bättre är det om biltvätten är miljömärkt.

- Biltvättarna har egna reningsverk som skiljer olja och partiklar från vattnet, och de använder olika tekniker för att vattnet ska bli tillräckligt rent innan det släpps ut, så det gör stor skillnad för miljön att tvätta på biltvätt istället för hemma, säger Helena Jansson.

Under Stora biltvättarhelgen erbjuder flera biltvättar i Östersunds kommun 50 % rabatt på biltvätten – passa gärna på och grundlägg en god vana!

  • Bilbolaget Nord AB, Fagerbacken 53, Östersund
  • OKQ8, Körfältet, Körfältsvägen 2, Östersund.
  • Gulf Östersund, Kyrkgatan 32, Östersund
  • Circle K Krondikesvägen 97, Östersund.
  • OKQ8, Södra Gröngatan 40, Östersund.
  • OKQ8 Lugnvik, Semsåvägen 44, Östersund.
  • Berner & Co AB, Hovvallsgränd 1, Östersund.
  • Gulf Brunflo, Centrumvägen 55, Brunflo.

Alla dessa anläggningar har reningsutrusning, och kontrolleras och provtas årligen av kommunen.

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen
Sidan uppdaterad 2017-04-21

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen