Publicerad 2017-04-20

Gör som radioprofilen Leif Landin – bli kontaktperson

Att göra en annan människas tillvaro lite, lite bättre – det är en av anledningarna till att programledaren Leif Landin är kontaktperson. Nu har han en uppmaning till östersundarna:
- Fler borde ha ett par timmar över per vecka att ge, säger han.

Jan Opdal och Leif Landin tittar på några dekorationer på kafét på Frösön.

Jan Opdal och hans kontaktperson Leif Landin går gärna och fikar tillsammans.

Klockan är 11.30 en helt vanlig fredagseftermiddag i april. Jan Opdal och hans kontaktperson Leif Landin kliver in på ett kafé på Frösön. Det är dags för ett av duons återkommande möten över en kopp kaffe och lite ”doppa”.

- Det är lite olika vad vi gör tillsammans. Vi ser på bio, tittar på fotboll, lyssnar på en konsert eller går till frisören tillsammans. Det blir också en hel del fika – som i dag, berättar Leif Landin.

Det var på sensommaren 2014 som Leif Landin, som till vardags jobbar som programledare på P4 Jämtland, blev kontaktperson enligt LSS till Jan Opdal. Leifs dotter hade via sitt jobb uppmärksammat att Jan var rätt ensam och borde vara berättigad till en kontaktperson. När hon sammanförde sin pappa med Jan fanns personkemin där och Leif tog på sig att undersöka med kommunen om Jan hade rätt till en kontaktperson och om Leif i så fall kunde bli det.

"Ett lättsamt uppdrag"

Sagt och gjort. Och på den vägen är det. Sedan den dagen träffas Jan Opdal och Leif Landin i snitt två timmar i veckan. Dessutom blir det en del telefonsamtal mellan varven.

- Leif är snäll och rolig att vara med, konstaterar Jan Opdal.

Innan Leif Landin blev kontaktperson visste han inte så mycket vad det innebar. I dag vet han att det är ett rätt lättsamt engagemang.

- Det handlar om att göra saker tillsammans – att umgås, svårare än så är det inte, säger Leif.

Leif Landin ser det inte som ansträngande när det är dags för uppdraget som kontaktperson. I stället ser han på det som att han gör någonting för både sig själv och för Jan.

- Uppdraget gör att jag tar mig tid till sånt som jag annars inte skulle göra. Hade jag varit hemma i dag hade jag säkert städat eller lagat mat, nu fick jag mig en god fika i stället. Dessutom gör jag någonting för någon annan och det känns bra. Sedan har vi blivit goda vänner under den här perioden, säger han.

"Pigg pensionär? Bli kontaktperson!"

Samtidigt tycker han att fler östersundare borde ta på sig uppdraget som kontaktperson.

- Pigga pensionärer, till exempel, finns det ju rätt gott om. Varför inte lägga en del av sin nyfunna tid på en annan människa?

Det är heller inte omöjligt att Leif Landin tar på sig fler uppdrag som kontaktperson i samband med att han går i pension om några år och därmed får mer tid över.

- Att göra en annan människas tillvaro lite bättre, ger så otroligt mycket tillbaka.

Leif Landin har varit kontaktperson till Jan Opdal i snart tre år.

Leif Landin har varit kontaktperson till Jan Opdal i snart tre år.

Du som vill bli kontaktperson LSS

LSS är en förkortning för Lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade.

Som kontaktperson behöver du inte ha någon speciell utbildning eller erfarenhet. Det är ditt engagemang som är viktigt. Du bör också räkna med att ha uppdraget under en längre tid - minst ett år.

Vi behöver kontaktpersoner i alla åldrar - både kvinnor och män. Men du ska vara minst 18 år gammal. Du får stöd och ersättning i ditt uppdrag.

Är du intresserad av att bli kontaktperson kan du kontakta Kommunala Habiliteringsteamet direkt.

Läs mer om vad det innebär att vara kontaktperson.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen
Sidan uppdaterad 2017-04-20

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen