Publicerad 2017-03-20

Mycket mer än att släcka lyset – det här händer under Earth Hour

I fjol fick Östersund väldigt mycket uppmärksamhet runt om i världen för att staden INTE släckte lyset under Earth Hour. Den här veckan hoppas vi att fokus är tillbaka på rätt punkt – det vill säga att uppmärksamma klimatfrågorna. Och på lördag kväll, då släcker vi lyset!

En samling människor i mörker vid brinnande ljus som bildar texten 60+

 

Anledningen till att Östersund stod över ljussläckningen förra året var en rad överfall på kvinnor som inträffat under en period. Tillsammans med polisen beslutades att lamporna fick fortsätta lysa under Earth Hour – som en säkerhetsåtgärd och för att människor skulle känna sig trygga.

Annars har Östersunds kommun deltagit i manifestationen Earth Hour sedan 2009, och sedan 2015 på ett permanent sätt.

Den här gången finns ett program som tillsammans med samarbetspartners börjar redan på onsdag, för att sedan avslutas med själva nersläckningen och ett event i Badhusparken på lördag kväll.

– I år är det lite mer dagsaktiviteter än vi haft tidigare. Allt gör vi naturligtvis för att uppmärksamma miljöfrågorna, för att det ska bli en diskussion och debatt om hur vi ska ta vara på möjligheter att spara energi och bli mer klimatsmarta, säger Helena Jansson, miljöinspektör på Östersunds kommun.

Maten i fokus

Bakom Earth Hour står Världsnaturfonden (WWF) och årets tema är ”Mat och livsstil för en globalt hållbar utveckling”. I sammanhanget talar man om de fem B:na som klimatvärstingar – Bilen, Bostaden, Börsen, Biffen och Butiken. Huvudfokus i år är på de två sistnämnda, Biffen och Butiken.

WWF arbetar bland annat för att Sverige ska halvera sin köttkonsumtion, och för att vi ska öka andelen vegetarisk mat på våra tallrikar, samtidigt som vi ska minska vårt matsvinn. Man arbetar även för att vi ska minska andelen nyinköpta varor, och hellre låna, laga eller köpa second hand.

Östersund smygstartar sitt Earth Hour-program på onsdag och torsdag då det hålls lunchföreläsningar på Ecocaféet (se bifogat program).

Presenter delas ut

På fredag morgon mellan klockan 7.00 och 8.00 kommer morgonpigga cyklister och gångare att belönas med små presenter av Grön trafik på några av infartsvägarna till centrala Östersund.

– Vi fortsätter på något vi gjort flera gånger tidigare, att visa vår uppskattning till de som använder sig av klimatsmarta fortskaffningsmedel, berättar Helena Jansson.

På kommunens skolor kommer det att serveras klimatsmart lunchmat.

På dagtid under lördagen sker det bland annat saker i Storsjöteaterns foajé. Spilloteket håller ”återbruksworkshop” och Naturskyddsföreningen ordnar med leksaks- och bokbytardag.

Kvällsprogrammet inleds klockan 19.00 i Rådhuset med en föreläsning om ljusföroreningar av astrofotografen Göran Strand.

– Sedan hoppas vi att alla följer med ner till Badhusparken, där det väntar fika och underhållning, säger Helena Jansson.

Facklor lyser upp

Traditionsenligt släcker världen ner belysningen en timme mellan 20.30 och 21.30 – och det gäller alltså även Östersund den här gången.

Under den tiden kan man njuta av fackelslalom i Gustavsbergsbacken, eldshow med Cirkus Kul & Bus, och smäktande toner från Jens Coméns saxofon.

Florian Stamm (MP), ordförande i Miljö- och samhällsnämnden, håller tal – och som avslutning drar fackeltåget till Stortorget.

Här nedanför finns en länk till programmet för Earth Hour i Östersund 2017.

 

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen
Sidan uppdaterad 2017-03-20

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen